manny-moreno-t0YzlO8SGq4-unsplash

Možemo li učiti od boljih? Ova zemlja ima za 30 posto čišće plaže

GREEN_300_listici_sredina

Evo kako su to postigli

Australija od 2013. godine ima za čak 29 posto čišće plaže. Pokazalo je to istraživanje znanstvenika, koje daje odgovore na pitanja kako su to postigli.

Na australskim plažama 29 posto je manje plastičnog otpada. Pokazalo je to nedavno dovršeno istraživanje koje su proveli znanstvenici.

Ujedno su otkrili i što je uvjetovalo smanjenju plastičnog otpada na plažama. Utvrdili su da su ekonomske strategije imale najveći utjecaj, dok su ekonomičnije strategije gospodarenja otpadom dovele do relativno čišćih obala. Pomogli su i redoviti obrazovni programi, prevencija kriminala kao što je pomnije praćenje ilegalnog odlaganja otpada, kao i vodiči za recikliranje.

“Primjerice, usluge skupljanja u kućanstvima, gdje postoji više tokova otpada i recikliranja, olakšavaju članovima zajednice da odvoje i odbace svoj otpad na odgovarajući način”, rekla je Denise Hardesty, CSIRO istraživačica i koautorica istraživanja. Riječ je o organizaciji koja ima misiju smanjiti plastični otpad za 80 posto na australskim obalama, a ovi podaci otkrivaju da su na dobrom putu da to zaista i postignu.

“Naše istraživanje pokazalo je da su povećanja naknada za otpad imala drugi najveći učinak na smanjenje obalnog onečišćenja plastikom. Lokalne vlasti odmiču se od načina razmišljanja o prikupljanju i odlaganju prema pristupu sortiranja i poboljšanja”, dodala je Hardesty.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.