plaza Starigrad_naslovna

Alarmantne fotografije s plaže u Starigradu: Nakon poplave u Obrovcu, Zrmanja je ‘donijela’ mazut

GREEN_300_listici_sredina

Ozbiljna prijetnja jednoj od najljepših rijeka Hrvatske

Unatrag četiri desetljeća stanovnici Obrovca i okolice žive s ekološkom prijetnjom, tvornicom glinice koja je zatvorena davne 1981., a čiji spremnik otpada još nije potpuno saniran.

Područje Zrmanje, rijeke koja prolazi kroz grad Obrovac i izlijeva se u Novigradsko i Karinsko more, jedno je od ljepših u Hrvatskoj. Malo tko ostane ravnodušan na ljepotu ovoga kraja, a ljubitelji raftinga i čiste prirode stalni su posjetioci predivnih tokova Zrmanje.

No gotovo četiri desetljeća nešto remeti ovu ljepotu i stanovnicima ulijeva strah u kosti. Trag je to neke daleke prošlosti, ali još uvijek se probija u prirodu i živote ljudi ovoga kraja.

Tvornica glinice “Jadral”, koja je u Obrovcu imala izgrađene spremnike mazuta i crvenoga mulja, zatvorena je davne 1981. godine. Riječ je o toksičnome građevinskom otpadu koji je tempirana bomba za okoliš, a od 2006. sanacija je provedena u nekoliko faza, ali nikada nije dovršena.

I svaki put kada su kiše intenzivnije, bujične vode ispiru toksični materijal iz tla i izbacuju u rijeku, što postaje ozbiljna prijetnja flori i fauni obrovačkoga kraja.

Sredinom svibnja ove godine gradić Obrovac bio je pod vodom, a scenarij izlijevanja mazuta iz propale tvornice opet se ponovio. No ovaj se put, kako doznajemo od mještana, uslijed poplave i oštećenja, izlio mazut i iz tamošnje osnovne škole.

Mazut je stigao i do Starigrada, o čemu svjedoče fotografije s plaže koje su nam poslali tamošnji stanovnici.

Kako se Udruga Eko Zrmanja već godinama zalaže za sanaciju spremnika zatvorene tvornice, zamolili smo njezina predsjednika Ivana Matića da komentira ovu situaciju.

“Dugogodišnji je to problem nastao nemarom u prošlosti, a nažalost, manjkom volje u sadašnjosti. Očito je da ćemo posljedice osjećati i u budućnosti! Rješenje mora postojati, a ovakav problem ne bi smio biti tema za dnevnopolitička prepucavanja, već faktor okupljanja mjerodavnih, struke i svih zainteresiranih s ciljem iznalaženja  što kvalitetnijeg i bržeg rješenja, ali bojim se da taj ‘film’ nećemo skoro gledati”, komentirao je Ivan Matić.

No kako je priroda nekoga kraja posebnija i ljepša, tako su borci za njezino očuvanje glasniji i uporniji pa se nadamo da će njihov vapaj ipak doprijeti do struktura vlasti koje mogu djelovati i sačuvati ovaj dragulj obrovačkoga kraja – rijeku Zrmanju i njezino ušće.

PHOTOS BY: Green.hr/Press / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.