327409644_1348714322609729_6389063874784897198_n

Polarna svjetlost, vatra u kaminu i domaća hrana: Ovo je najviši pub u Velikoj Britaniji

GREEN_300_listici_sredina

Idealan za avanturiste i romantičare

Na više od 500 metara nadmorske visine smjestio se najviši pub na području cijele Velike Britanije. Posjetiteljima nude tradicionalne britanske specijalitete, ali i kupolu poput iglua u kojoj se mogu promatrati zvijezde i polarna svjetlost.

The Tan Hill Inn najviši je pub u Velikoj Britaniji. U udaljenom prostranstvu Yorkshire Dalesa, ova je kamena gostionica stoljećima izdržavala različite vremenske uvjete. Kad su geodeti Williama Osvajača 1085. godine došli na ovo područje, odmah su otišli napisavši jednu jedinu riječ s kojom su opisali okruženje okolnog područja: “pustoš”.

Kasnije, oni koji su se ipak odvažili doći u najviši britanski pub, bili su nagrađeni tradicionalnim britanskim poslasticama poput jorkširskog pudinga, a bile su im ponuđene i sobe za goste na katu, ako odluče prespavati u “pustoši”. Sobe se nalaze u kući koja godinama odolijeva vremenskim uvjetima. Naime, Tan Hill redovito pogađaju ledene oluje, jaki vjetrovi i snježni nanosi. Uvjeti su postali još teži za vrijeme britanske energetske krize 2022. kada su vlasnici doživjeli veliko povećanje računa za struju i to za čak 100.000 funti.

Polarna svjetlost iz iglua 

Unatoč tome, pub svake godine privlači tisuće ambicioznih biciklista, planinara, izletnika i promatrača zvijezda – visoka nadmorska visina Tan Hilla i nedostatak svjetlosnog zagađenja znači da je gostionica jedno od rijetkih mjesta u Engleskoj koje povremeno krasi polarna svjetlost. Ralica ondje gotovo nikada ne prolazi, a vlasnici tvrde da su samo dva puta u životu vidjeli vozilo koje posipa sol i pijesak po zaleđenim cestama koje vode do puba.

Osim po tradicionalnim britanskim specijalitetima, pub svojim posjetiteljima nudi i posebnu kupolu nalik igluu u koji se mogu smjestiti i promatrati zvijezde. Od 10. do 26. veljače ove godine ondje se održava i godišnji Festival tamnog neba, a domaćini su upravo vlasnici najvišeg britanskog puba.Prošle je godine to područje proglašeno Međunarodnim rezervatom tamnog neba.

Snaga Tan Hilla je čisti poduzetnički pogon i obiteljski duh, otpornost usađena stoljećima suočavanja s vremenskim nepogodama. Svaki dan donosi novu ideju, događaj i problem za rješavanje.

 

PHOTOS BY: Instagram, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.