hugo-sousa-1Z7QDZqT2QQ-unsplash

Skriveno podvodno blago: U rijeci Temzi pronađene rijetke vrste morskih pasa, tuljani i jegulje

GREEN_300_listici_sredina

Odlične vijesti za očuvanje ekosustava

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Najpoznatija londonska rijeka skriva pravo malo blago za koje se sve do nedavno nije znalo. Rijetke vrste morskih pasa, tuljani, jegulje samo su neki od životinjskog svijeta koji su pronađeni u Temzi. Znastvenici tvrde da su to odlične vijesti, međutim razloga za brigu i dalje ima.

Najpoznatija engleska rijeka uzbudljivija je nego što bi mnogi i mogli zamisliti. Naime, rezultati Zoološkog društva iz Londona otkrili su da se u rijeci Temzi, drugoj najdužoj rijeci u Velikoj Britaniji skriva pravi mali podvodni svijet bogat faunom. Morski konjići, jegulje, tuljani, ali i tri vrste morskih pasa. Sve su to odlične vijesti za divlje životinje i oporavak ekosustava. Još davne 1957. godine rijeka u Londonu proglašena je “biološki mrtvom”. To se sada drastično promijenilo kada su nedavno pronađena iznenađujuća stvorenja, poput morskih pasa, uključujući spurdoga – vitkog morskog psa iz porodice kosteljaca veličine oko oko jednog metra i prekrivene otrovnim bodljama. ovakva vrsta se može naći u dubokoj vodi, a bodlje ispred dviju leđnih peraja morskog psa luče otrov koji kod ljudi može uzrokovati bol i oticanje.

Osim spurdoga, u Temzi su pronađeni i butori, morski psi naraste do gotovo 2 metra duljine i teži oko 45 kilograma te se hrani ribom i rakovima. Butori ničim izazvani ne napadaju ljude. Treća vrsta morskog psa koja je pronađena je mustelus koji može doseći nešto manje od 2 metra i težine od 13 kilograma koji uglavnom jede rakove, školjke i mekušce. Iako su ovo odlične vijesti za ekosustav, isti rezultati pokazuju kako je broj ribljih vrsta pronađenih u plimnim područjima rijeke pokazao blagi pad, a znanstvenici za zaštitu prirode upozorili su da su potrebna daljnja istraživanja kako bi se razumjelo zašto.

Rijeka duga više od 300 kilometara, dom je za više od 115 vrsta riba i 92 vrste ptica, suočava se s prijetnjama zagađenja i klimatskih promjena, upozorili su iz Zoološkog društva iz Londona. Rijeka također pruža pitku vodu, hranu, sredstva za život i zaštitu od obalnih poplava okolnim zajednicama. Kako su istaknuli iz Društva, London je na projekte na Temzi potrošio milijarde, ali nitko ne može pobjeći od klimatskih promjena Tako su one u prosjeku povećale temperaturu Temze za 0,2⁰C godišnje što je tvrde, zabrinjavajuća slika u kombinaciji s porastom razine mora. Razina vode raste od početka praćenja 1911. godine u dijelu plime i oseke Temze, povećavajući se u nekim točkama za 0,4 centimetra godišnje u prosjeku od 1990. godine. “Budući da temperatura vode i razina mora nastavljaju rasti iznad povijesnih temeljnih linija, posebno će utjecati na divlje životinje u ušću kroz promjene životnog ciklusa i raspona vrsta”, upozorili su iz Zoološkog društva u Londonu.

PHOTOS BY: Unsplash, Pixabay / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.