abhishek-umrao-sox_s99T3d4-unsplash

Ovo dodajte na svoju listu želja: Vodimo vas u održive iglue koji oduzimaju dah

GREEN_300_listici_sredina

Eco friendly

Svojom arhitekturom i dizajnom oduzimaju dah, a posjetiteljima nude da se u potpunosti povežu s prirodom. S izrazito malim ili nikakvim ugljičnim otiskom.

Potpuno energetski održivi, iglui su u posljednjih nekoliko godina postali omiljeni smještaj turistima diljem svijeta. Riječ je o zaleđenim hotelima koji posjetiteljima nude boravak u prirodi uz dozu luksuza, bez da se pritom nepotrebno šteti okoliš. Svojim dizajnom i arhitekturom ostavljaju bez daha, a izravno su povezani s održivim oblicima turizma.

Kod Djeda mraza – Pyhätunturi

Ovaj ekološki certificirani iglu nalazi se iznad Arktičkog kruga, samo sat i pol vožnje od finskog Rovaniemija, poznat i kao grad Djeda mraza. Iglui imaju spavaću sobu i kupaonicu s posebnim sustavom navodnjavana za štednju vode. Prvenstveno se griju pomoću geotermalne energije. Solarni paneli na krovu iglua hvataju sunčevu energiju, a svaki iglu opremljen je zračnom toplinskom pumpom koja zimi daje toplinu, a ljeti hladi, što također smanjuje potrošnju.

Izgrađeni od laponskog drveta, iglui ujedno apsorbiraju ugljični dioksid, tako da je ugljični otisak iznimno nizak.
Gostima nude uslugu pranja rublja s ekološki prihvatljivim deterdžentima s oznakom zaštite okoliša. U blizini kompleksa nalazi se i manja kompostana u kojoj se kompostira prikupljeni biootpad.

Idila u Njemačkoj – Kuhtai

Ovaj je iglu smješten u blizini njemačkog Innsbrucka, na dvjestotinjak metara nadmorske visine. Izgrađen je u potpunosti od snijega i leda, a nalazi se u srcu tirolskih planina. Posjetitelji mogu doći od željezničkog kolodvora do ledenog hotela potpuno besplatno. Posebno su isplanirane rute za one koji putuju sami, parove ili cijelu ekipu, a svima je ponuđeno puno više od samog spavanja u igluu.

Posjetiteljima nude fondue od sira, saunu, doručak u planinskom restoranu te šetnju snijegom pod zvjezdanim nebom. Svaki iglu obnavlja se redovito svake zime, a međunarodno poznati umjetnici ukrašavaju svaku od soba.

Iglu koji vode braća i sestre 

Ovaj ledeni hotel vodi obitelj iz Finske, a nalazi se malo izvan Laponije u sjevernom dijelu zemlje uz rijeku Ounasjoki. Ollero Eco Lodge je obiteljska tvrtka koju vode četvero braće i sestara. Svojim posjetiteljima nude doživljaj ljepota Arktičkog kruga na ekološki, održivi način.

Od građevinskog materijala do solarne energije i prenamijenjenog dizajna interijera, svaki je iglu potpuno energetski učinkovit. Kao i Pyhätunturi, i ovi su iglui certificirani od ovlaštenog tijela, što dokazuje kvalitetu ekološki odgovornog putovanja.

PHOTOS BY: Instagram, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.