337894917_782025190090688_7169454084655220739_n

Pojavio se jezivi crveni prsten iznad Jadrana: Pogledajte spektakularnu fotografiju

GREEN_300_listici_sredina

Teško se može vidjeti golim okom

Kada elektromagnetni impulsi munje pogode ionosferu naše planete u njenim gornjim dijelovima dolazi do pojave crvene svjetlosti. Impresivna je to pojava koju je objektivom uhvatio talijanski fotograf.

Fotograf Valter Binotto uspio je snimiti pomalo jezivu pojavu na nebu koja podsjeća na scenu iz nekog znanstveno-fantastičnog filma.

Golemi prsten crvene boje pojavio se iznad središnje Italije i dijela Jadrana u noći 27. ožujka, a sada je Valterova fotografija proglašena kao “najbolja fotografija ikada ove pojave sa Zemlje“, navodi specijalizirani portal Speaceweather.com.

Promjer kruga je u ovom slučaju iznosio oko 360 km koji nastaje u stratosferi ili mezosferi uslijed intenzivne elektrifikacije grmljavine. Bizarni disk pojavio se i nestao u milisekundama, što znači da je većini ljudi vjerojatno promaknuo ovaj čudan spektakl, navodi Live Science.

Kako nastaje?

Riječ je zapravo o pojavi poznatoj i kao emisija svjetlosti i perturbacija vrlo niske frekvencije uslijed izvora elektromagnetskih impulsa.

Kada elektromagnetni impulsi munje pogode ionosferu naše planete u njenim gornjim dijelovima dolazi do pojave crvene svjetlosti.

Neobični crveni krug kratko je zabljesnuo na nebu, a zbog svoje kratkotrajne prirode obično je vidljiv samo satelitima koji kruže oko Zemlje. Otkriveni su tek 1990. godine zahvaljujući kamerama na NASA-inim svemirskim shuttleima.

PHOTOS BY: Instagram, Facebook, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.