13.-Highly-Commended-_-Individuals-and-Populations-_-Proud-Stag-_-Joshua-Copping-_-BES-Capturing-Ecology-2022

Maestralne fotografije s natječaja Britanskog ekološkog društva

GREEN_300_listici_sredina

Ovo morate vidjeti

Dramatične, tužne, iskrene i s porukom, sve pobjedničke i visoko pohvaljene fotografije slave raznolikost ekologije, bilježeći floru i faunu iz cijeloga svijeta.

Zakamuflirala se na grani drveta, a u tami joj sijaju samo zlatne oči. Tako mirno i potpuno fokusirana na objektiv kamere, fotografu Robertu Garciji Roai donijela je pobjedničku titulu na prestižnom natjecanju Britanskog ekološkog društva, “Capturing Ecology“. Prema riječima autora, fotografija otkriva skrivenu ljepotu prirode Tambopati, Peru. “Ta je regija ugrožena iskopavanjem zlata. Paradoksalno je vidjeti oči ove žabe kao male zlatne bisere, jer zapravo pravo blago leži u osiguravanju zaštite ovog područja i njegovih stanovnika”, rekao je.

Drugo plasirani u ukupnom poretku bio je Peter Hudson s fotografijom “Leopard iznenađenje“, koja prikazuje napad ženke leoparda na plijen. Hudson je rekao da je nekoliko puta pokušao uloviti  taj prizor, ali da se predatorica vraćala nekoliko puta i tek iz četvrtog pokušaja uspjela osigurati plijen. Na spomenuto natjecanje s nekoliko kategorija mogli su se prijaviti i studenti diljem svijeta. U kategoriji “Ultimativni studentski pobjednik“ ove je godine prvo mjesto odnio Sam Eberhard. Fotografirao je ptice u letu, među kojima je i veličanstveni orao.

Inače student studije okoliša i biologije,  fotografijom se bavi amaterski. “Čast mi je biti ukupni studentski pobjednik Capturing Ecologyja. Osjećam da sam imao veliku sreću što sam ljeto proveo fotografirajući ptice i svjedočio nevjerojatnim interakcijama između tih ptica. Volim što mogu podijeliti raskoš ove drame s više strana“, rekao je.

Među pobjedničkim fotografijama našla se i ona koja prikazuje očajničku borbu raka za preživljavanjem koji koristi plastični čep kao svoj novi dom, a sve pobjedničke i visoko pohvaljene fotografije “slave raznolikost ekologije, bilježeći floru i faunu iz cijeloga svijeta“, stoji u priopćenju. Predsjednik Britanskog ekološkog društva, Yadvinder Malhi, pohvalio je svakog kandidata istaknuvši da su uspjeli uloviti “ponekad nezemaljsku ljepotu života na Zemlji“.


“Sve u svemu, ove fotografije prikazuju nevjerojatnu širinu i ljepotu bioraznolikosti. Pobjednici su obavili izvrstan posao prikazivanja ekologije na intrigantan i promišljen način, predstavljajući snažan podsjetnik na mnoge radosti i zamršenosti prirode“, dodao je Malhi.

PHOTOS BY: British Ecological Society / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.