Šparoge

Počela je sezona divljih šparoga: Saznajte kolike vas kazne čekaju ako ih berete bez dozvole

GREEN_300_listici_sredina

Dozvola je besplatna

Sezona branja šparoga u Hrvatskoj obično počinje u ožujku i traje do kraja travnja, kod nas se može naći nekoliko vrsta divljih šparoga, ali samo se oštrolisne šparoge koriste u prehrani.

Počela je sezona divljih šparoga i česti prizor postali su šetači koji iz šuma izlaze s buketom tankih stabljiki. No, kazne za sve one koji ne posjeduju dozvolu za branje nisu zanemarivi iznosi. Ako vam ova biljka spada u omiljeno jelo, nabavite dozvolu do koje se dolazi besplatno!

Divlje šparoge rastu prirodno u divljini u ožujku i travnju, a najčešće ih možete pronaći na poluzasjenjenim i vlažnim mjestima uz šumske putove, stare zidove i suhozide. Rastu najčešće uz obalu i na otocima. Kod nas postoji nekoliko vrsta divljih šparoga, ali samo se oštrolisne šparoge koriste u prehrani te nisu zakonski zaštićena vrsta. Možete ih prepoznati jer su tanje od onih uzgojenih i imaju malo jači i intenzivniji okus.

Nabavite dozvolu za branje – besplatno je

Iako oštrolisne šparoge nisu zakonski zaštićena vrsta, potrebno je posjedovati dozvolu za njihovo branje za sve one koje se nalaze na državnom zemljištu – onom u nadležnosti Hrvatskih šuma. Dozvola je besplatna, a može se ishoditi ispunjavanjem zahtjeva na web stranici Hrvatskih šuma.

Link pronađite ovdje.

Dozvola vrijedi do 31. prosinca tekuće godine i omogućuje pojedincima branje do 2 kilograma divljih šparoga dnevno za osobnu upotrebu. Na službenim stranicama piše i da beračima nije dopušteno sakupiti više od dvije trećine jedinki na jednom nalazištu, a pri sakupljanju se treba koristiti isključivo tehnika rezanja. Ako ne posjedujete dozvolu, a zaustavi vas inspekcija možete platiti kaznu u iznosu od 133 do 933 eura.

Koja je razlika između divljih i vrtnih šparoga?

Obje vrste pripadaju rodu Asparagus, ali se razlikuju po načinu uzgoja, izgledu i okusu. Vrtne šparoge uzgajaju se na farmama i u vrtovima diljem svijeta i imaju sočne i mesnate izdanke. Divlje šparoge su tanke, rastu uz šumske putove, stare zidove i suhozide, a okus im je intenzivniji.

PHOTOS BY: Unsplash.com Pexels.com Pixabay.com / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.