Čišćenje ploče za kuhanje, može biti relativno jednostavan zadatak ako se redovito obavlja, i to možete raditi samo prirodnim i ekološki prihvatljivim sredstvima. Naravno, i u ovaj su proces uključeni alkoholni ocat i soda bikarbona.
Prvo mekanom krpicom ili spužvom uklonite ostatke hrane ili ostatak masnoće s površine ploče za kuhanje. Potom napunite posudu mlakom vodom i dodajte nekoliko kapi deterdženta za pranje posuđa. Mekanu krpicu ili spužvu namočite u toplu sapunicu i prebrišite ploču.
Za vrlo tvrdokorne mrlje ili zagorele ostatke hrane, napravite pastu od sode bikarbone i vode i nanesite na nečistoće te ostavite da djeluje nekoliko minuta. Za uklanjanje možete koristiti poseban strugač za staklo ili strugač za keramičku ploču za kuhanje. Pripazite da ga koristite pod kutom kako biste izbjegli ogrebotine na staklu.
Temeljito isperite krpu ili spužvu pod tekućom vodom i uklonili preostalu sapunicu s ploče za kuhanje.
Za završni sjaj, koristite otopinu bijelog octa i vode (u jednakim dijelovima) u bočici s raspršivačem. Raspršite otopinu na ploču za kuhanje i obrišite je čistom mekom krpom. I to je sva mudrost. Da biste imali savršeno čistu ploču za kuhanje, nisu vam potrebna kemijska sredstva koja su puna raznih štetnih tvari. Dovoljno je ono što inače koristite u kućanstvu.