golica naslovna

Slovenska planina Golica bijeli se i u lipnju: Nije snijeg, a nisu niti labudovi, ova planina je prepuna bijelih narcisa

GREEN_300_listici_sredina

S lakoćom možete svladati planinarske staze

Na granici Slovenije i Austrije, iznad mjesta Jesenice, nalazi se Golica, oaza, u lipnju prekrivena bijelim narcisima, koja vas svojom mirnoćom i pitomošću uvodi u surove i moćne Alpe.

Ako tražite planinarsku destinaciju koja je zanimljiva, a dovoljno pitoma da se na nju može uputiti svaki planinar početnik, i k tomu povesti sa sobom bez ikakve brige i djecu, i psa, visoko na listi definitivno je slovenska Golica.

Na samo dva i pol sata vožnje automobilom od Zagreba, na granici Slovenije s Austrijom, na zapadnoj strani Karavanki, iznad mjesta Jesenice, nalazi se Golica, planina koja je posebno zanimljiva u ovo doba godine, početkom lipnja.

Razlog? Ne samo što možete uživati u čistome planinskome zraku, nego će vas očarati prizor koji ne možete često vidjeti po planinama. Iz daljine ćete možda pomisliti da je riječ o zaostalome snijegu, ali kad zakoračite podno Golice, kako se budete penjali, šetačke staze vodit će vas kroz nepregledne livade prepune procvjetalih narcisa, cvijeća koje još nazivaju i sunovratima, pijarcima, pijarčokima, čunkima, peharcima i peharčekima.

Narcisi su na Golici zaštićeni cvijet

I zato Golicu još zovu i Kraljica narcisa. No neka vam ne padne na pamet ubrati koji cvijet i ponijeti ga kući jer narcisi su strogo zaštićeni, što znači da ih je zabranjeno brati.

Što se tiče staza za planinarenje, možete birati od onih koje mogu s lakoćom svladati i planinari početnici, a ako ste iskusniji planinar i volite izazove, možete se uputiti strmijim stazama, za koje je dobro ponijeti i planinarske štapove.

Padine bez šume

Imena rijekama, planinama, selima, uvijek su davali ljudi koji su ondje živjeli, i to najčešće prema nekoj specifičnosti koja ih obilježava. Tako je prošla i Golica koja je svoje ime dobila po svojim golim padinama,  odnosno padinama koje nisu obrasle šumom, nego livadama.

Naime, čitav greben Golice, od Jakljeva sedla na zapadu do prijevoja Suha na istoku, na visinama iznad 1500 metara nema šumsku vegetaciju.

No iako je blaga i pitoma, kako se budete penjali prema vrhu, postat ćete svjesni snage i neukrotivosti Alpa. Kako je smještena na visini od  1833 metara, na Veliki vrh, moći ćete odahuti i uživati u pogledu na surovost i veličanstvenost Julijskih Alpa, Karavanki i Kamniško-Savinjskih Alpa.

Zapravo, Golica je kao oaza, s koje se spremate u zahtjevnije planinarske avanture, i odmorište ispunjeno tišinom, gdje ćete se okrijepiti prije nego li se otisnete u hladne i nepredvidljive vrhove austrijskih Alpa.

PHOTOS BY: Green.hr/Instagram/@ferata.monster, @domagoj.sever,,@jaka_ivancic / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.