30ffb225856f9795707b2d872e663c05

Budućnost bez auta: Gradi se fantastičan tunel za bicikliste i pješake

GREEN_300_listici_sredina

Smanjuje prometnu gužvu

Tunel će biti otvoren svakog dana od 5.30 do 23.30. Posvuda će imati dobro osvijetljena odmorišta i sigurnosne kamere. Telefoni za hitne slučajeve dostupni su na svakih 250 metara.

Uskoro se otvara najduži tunel na svijetu koji je najmijenjn pješacima i biciklistima. Poznat kao Fyllingsdalstunnelen, prolazi kroz planinu Løvstakken u gradu na jugozapadu Norveške, povezujući stambena područja Fyllingsdalen i Mindemyren. Po izlasku iz tunela, biciklisti mogu nastaviti do središta Bergena postojećim rutama.

Ukupna udaljenost rute – od Fyllingsdalena do Festplassena u središtu grada – iznosi 7,8 kilometara, što traje oko 25 minuta vožnje biciklom. Trenutno vožnja biciklom između ovih područja traje oko 40 minuta, navodi Euronews.

Najveći tunel za bicikliste na svijetu

Cilj tunela je olakšati što većem broju ljudi koji se odluče za biciklizam i hodanje umjesto vožnje. Osim smanjenja prometnih gužvi u gradu, tunel će pomoći i u smanjenju emisija koje zagrijavaju planet i zagađuju okoliš.

Tunel za trkače u hladnim danima

Tunel će biti otvoren svakog dana od 5.30 do 23.30. Ima dobro osvijetljena odmorišta i sigurnosne kamere posvuda. Telefoni za hitne slučajeve dostupni su svakih 250 metara.

Tunel je pokriven sigurnosnim kamerama

Šarena dinamična rasvjeta stvorit će val svjetlosti kada biciklist ili pješak uđe u tunel na bilo kojem kraju, upozoravajući bicikliste na nadolazeći promet. Također je obložen umjetničkim djelima i instalacijama kako bi putovanje bilo zanimljivije. Osim toga, u tunelu će se konstantno održavati temperatura od sedam stupnjeva Celzijevih, što ga čini atraktivnom stazom za trening trkača u hladnijim danima.

Norvežani grade najveći tunel za bicikliste

Svečano otvorenje 15. travnja obilježit će se utrkom u tunelima u subotu, nakon koje će u nedjelju uslijediti biciklistička parada.

 

PHOTOS BY: Bybanen Utbygging, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.