Planinarenje, dinarski gorštaci i vrhunski burek: Vodimo vas u posljednje pravo bosansko selo

GREEN_300_listici_sredina

Pravo polunomadsko mjesto

Vrh Obalj se nalazi na 1.896 metara nadmorske visine i s njega se pruža veličanstven pogled na planinu Visočicu i kanjon Rakitnice koji se ubraja među najmanje istražene kanjone u ovom dijelu Europe.

Bosna i Hercegovina nudi pregršt kulturnih, povijesnih i prirodnih znamenitosti. Putovanje u ovu susjednu nam zemlju je uvijek odlična ideja. Ako ovog proljeća tražite inspiraciju za planinarski izlet koji će kombinirati nezaboravne prizore, ali tijekom njega želite doživjeti autohtonu Bosnu i Hercegovinu, imamo za vas fantastičan prijedlog.

Mi smo tijekom svog sedmodnevnog road tripa kroz Bosnu i Hercegovinu obišli najpoznatije gradove te povijesne i kulturne znamenitosti, no isto tako smo htjeli uživati u predivnoj prirodi – BiH obiluje prirodnim atrakcijama na kojima još uvijek možeš pronaći mir i spokoj.

Tijekom pripreme i istraživanja našeg putovanja, naletjela sam na priču o najzabačenijem selu u Bosni i Hercegovini. U pitanju je selo Lukomir do kojeg je moguće doći planinarskom stazom ili off road vozilom. Mnogi upravo Lukomir nazivaju posljednjih pravim bosanskim selom.

Kuće stare preko 200 godina

Ono se nalazi na 1.460 metara nadmorske visine na planini Bjelašnica. Zbog svoje tradicionalne arhitekture, bogate povijesti i duge kontinuirane naseljenosti, Lukomir je proglašen od strane “The Historical Architecture Society” Velike Britanije, jednim od najdugoročnije naseljenih sela u cijeloj Europi.

Pojedine kuće u Lukomiru su stare i preko 200 godina. Tradicionalno su napravljene od kamena, a krovovi su bili rađeni od šindre trešnjinog drveta. Danas u selu možete vidjeti i obnovljene kuće, a dio njih je prenamijenjeno u turističke svrhe – polagano, ali sigurno turisti otkrivaju čari sela Lukomir, redom u potrazi za autohtonim doživljajem ovog kraja Balkana. Selo se sastoji od 50-ak kuća, od kojih je naseljeno oko 20-ak. Selo ima džamiju koju su mještani izgradili 1969., a koja je obnovljena 2014., i groblje.

U selu se mogu vidjeti i stećci koji dokazuju kako je selo bilo naseljeno i tijekom 14. i 15. stoljeća. Lukomir je oduvijek povezan s (polu)nomadskim i tradicionalnim životom dinarskih gorštaka. I dok su nekoć glavni izvori prihoda za život bili pretežito stočarstvo i poljoprivreda, danas stanovnici žive i od turizma. No, i dalje žive polunomadskim životom jer s prvim snijegom napuštaju svoje kuće i sele se u niže krajeve.

Kružni izlet

Ovaj nezaboravni planinarski izlet počinje kod sela Umoljani koje također ima bogatu povijest. Ako u ovom kraju želiš provesti duže, upravo u Umoljanima možeš prespavati te tako kombinirati i druge planinarske izlete na ovom području.

Dvije staze vode do Lukomira iz Umoljana, a mi smo se odlučili kombinirati dvije te tako napraviti kružni izlet. Prva staza, onda preko Obalja je zbog uspona nešto zahtjevnija, dok ona uz kanjon Rakitnice, odnosno preko Studenog potoka, je lakša te je upravo zbog toga popularnija. No, ako ste u dobroj kondiciji, savjetujem kružni izlet jer će vas prizori na obje staze ostaviti bez daha. Imajte na umu da je lakša staza bolje markirana, dok na težoj obrati pozornost na markacije.

Veličanstveni pogled

Vrh Obalj se nalazi na 1.896 metara nadmorske visine i s njega se pruža veličanstven pogled na planinu Visočicu i kanjon Rakitnice koji se ubraja među najmanje istražene kanjone u ovom dijelu Europe. Upravo s ovog vrha se pruža najljepši pogled na Lukomir, a samo spuštanje do njega djeluje poput kulise filma.

U Lukomiru su otvoreni ugostiteljski objekti, no ako ste u mogućnosti upitajte mještane da vam slože ručak. Mi smo tako dogovorili da nam se spremi pita, a dok se ona pekla, istražili smo selo, kupili vunene čarape, popričali s mještanima te se vratili na svoj ručak. Moram li naglasiti da je to bila jedna od najboljih pita ikad?

Kružna staza do Lukomira duga je oko 16 kilometara, a prođe se za oko pet i pol do šest sati aktivnog hoda, ovisno o fizičkoj spremi. No, svakako si odvojite više vremena jer jednom kada upoznate mještane, poželjet ćete ostati puno duže nego što vam dan dopusti.

PHOTOS BY: Mija Dropuljić / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.