pexels-ketut-subiyanto-4546168 (1)

Pet načina za štednju energije i novca prilikom pranja odjeće

GREEN_300_listici_sredina

Pranje troši i do deset posto struje u kućanstvima

Već i male promjene dovode do uštede, a potrebno je samo pametno planirati i minimalno promijeniti navike.

U prosjeku čak deset posto naših računa za struju odlazi na energiju koju smo potrošili za pranje i sušenje odjeće, prenosi Consumer Reports.

Briga o našem rublju je neizbježan dio kućanskih poslova, no ipak postoje načini na koje možemo reducirati troškove energije, pa i novca.

Već i male promjene dovode do uštede, a potrebno je samo pametno planirati i minimalno promijeniti navike.

Manje perite rublje

Ovaj je savjet možda prvoloptaški, no činjenica je da odjeću peremo daleko više no što je to potrebno. Majicu koju smo nosili nekoliko sati najlakše je staviti među prljavu robu, no je li to zaista potrebno?

Ako već nošenu odjeću ne želite vraćati u ormar, nađite mjesto baš za tu kategoriju (makar to bila kultna stolica za odjeću koju svi imamo u domu!).

Ako ju želite osvježiti, ostavite ju na balkonu ili terasi ili kratko prođite parnim čistačem. Ovi su savjeti posebno aktualni za glomaznije odjevne komade kao što su traperice, jakne, kaputi, džemperi…

Perite rublje na eko programima, a perilicu napunite do kraja

Ako punite svoju perilicu samo do pola, to znači da za pranje odjeće koristite duplo više energije.

Pričekajte s pranjem dok ne skupite dovoljno odjeće.

Također, perite na nižim temperaturama ili eko programima, koji su osmišljeni tako da koriste najmanju moguću količinu vode i struje.

Redovno očistite filter perilice – to će osigurati da ona ostane efikasna.

Kupite kvalitetan deterdžent

Savjetujemo i da on bude od prirodnih sastojaka. U svakom slučaju, bolje je kupovati i koristiti manje. Kako piše The Guardian, stručnjaci su zaključili da je već i samo trećina preporučene količine deterdženta dovoljna da opere našu odjeću.

Perite rublje u nizu

Ako vam se skupilo dosta odjeće za pranje, više tura operite jednu za drugom. Na taj ćete način uštedjeti energiju jer se perilica neće morati ispočetka zagrijavati.

Sušite odjeću bez sušilice

Sušilica je praktična, no je li i nužna, posebice u manjim kućanstvima?

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.