eco pranje
eco pranje

Eko pranje na perilicama traje i do četiri sata. Može li nam doista uštedjeti energiju i novac? Imamo odgovore

GREEN_300_listici_sredina

Tri su ključna faktora – vrijeme, temperatura i količina vode

Nema razloga da se ustručavamo često koristit eko pranje, posebice ako imamo novije perilice koje već na 30°C čine čuda, pa na njima čak i hladno pranje može biti sasvim dobra opcija.

Pitanje svih pitanja na brojnim (ekološkim) internetskim forumima glasi: kako eko pranja na perilicama rublja i suđa mogu biti “eko” ako traju čak i do četiri sata, višestruko duže od regularnih pranja?

Čuvaju li ti programi doista energiju i naš novac, kad nam vrijeme očito ne štede?

Odgovor leži u osnovnim pravilima fizike.

Manje temperature – manje energije

Naime, bilo da ste uključili brzo pranje ili ono specijalizirano za sportsku odjeću, svaki je program poseban po svojoj kombinaciji tri ključna faktora – vremena, temperature i količine utrošene vode.

Ako, primjerice, odaberete program koji je osmišljen da bi s odjeće ili posuđa uklonio tvrdokorne mrlje, vaša će se odjeća i posuđe prati duže, na visokoj temperaturi i s većom potrošnjom vode. S druge strane, u eko programu će perilice koristiti vodu manje temperature te će trošiti manje energije za zagrijavanje.

A upravo je zagrijavanje vode stavka koja troši najviše struje. Puno više no što to čini, primjerice, pokretanje bubnja ili prskalica za vodu. Dakle, u eko programima se ide isplativijim putem – voda nije na previsokoj temperaturi, a efikasnost se postiže upravo dužim pranjem.

Trebamo li uvijek koristiti eko pranje?

Nema razloga da se ustručavamo često koristit eko pranje, posebice ako imamo novije perilice koje već na 30°C čine čuda, pa na njima čak i hladno pranje može biti sasvim dobra opcija.

Ipak, u iznimnim situacijama u kojima, primjerice, imamo hrpu iznimno masnog posuđa ili prljave odjeće, kada je možda bolje ne riskirati mogućnost da po kraju programa moramo ponovno paliti perilicu.

Kako još možemo održivije koristiti svoje uređaje?

Uvijek imajte na umu da dvije do pola napunjene perilice koriste više energije od jedne, ali napunjene do vrha.

Poželjno je uvijek napuniti perilice do kraja jer ćete tako maksimalno iskoristiti resurse uložene u pranje – od deterdženta do struje – no važno je i ne pretjerati s količinom, posebice kada je riječ o perilici rublja, kod koje se od pretjerane količine odjeće može dogoditi da se ona ne opere ispravno.

Još jedan koristan savjet je da perilicu suđa tu i tamo ipak stavite da pere na nešto višoj temperaturi kako bi se spriječilo nakupljanje masnoća unutar stroja. Iako energetski nije učinkovito, dugoročno je poželjno jer na taj način produljujemo vijek trajanja perilice.

 

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.