vidar-nordli-mathisen-loTTPqOed7c-unsplash

Pet europskih gradova koji se suočavaju s prekomjernim turizmom. Prvi je na popisu hrvatski grad

GREEN_300_listici_sredina

Lokalno stanovništvo kao u tematskom parku

Priljev turista, gužve u gradu, otpad, buka, sve su to čimbenici s kojima se svake sezone susreće lokalno stanovništvo europskih gradova koji svake godine sve više trpe prekomjerni turizam. Financijska je dobit velika, no drugi čimbenici itekako pate. U nedavnom istraživanju, čini se da Dubrovnik prednjači.

Svake ljetne sezone mnogi europski gradovi suočavaju se sa sve neugodnijom dilemom ostati popularan i privlačan turistima ili smanjiti količinu gostiju. Trend sve većeg broja turista koji hrle na popularna odredišta u porastu je već desetljećima, a sve je potaknuto čimbenicima poput poboljšanog životnog standarda, jeftinih zrakoplovnih prijevoznika kao i dostupnosti informacija i promocije putem društvenih medija.

To je, međutim, donijelo i neželjeni učinak sve poznatiji i kao “prekomjerni turizam”, koji unatoč svojim ekonomskim prednostima sve više donosi i negativne čimbenike na okoliš, uništavanje lokalnog osjećaja zajednice i kulture te iskorištavanja resursa. Osim toga, zbog toga se neki gradovi više osjećaju kao tzv. tematski parkovi, nego kao stvarne funkcionalne zajednice posebice ljeti.

Stoga je njemačka internetska tvrtka za iznajmljivanje odmora Holidu provela istraživanje i sastavila popis europskih gradova koji su najopterećeniji turistima. Njihovo rangiranje nastoji skrenuti pozornost na potrebu za diversifikacijom i širenjem turističkih tokova izvan okvira visoke sezone. Na vrhu popisa pronašao se jedan hrvatski turistički biser. Pogađate? Da, riječ je o Dubrovniku.

36 turista po stanovniku

Rangiranje je napravljeno korištenjem statističkih podataka iz 2019. o godišnjim turističkim posjetima gradovima u usporedbi s njegovim stalnim stanovništvom. Stoga odražava vrhunac ere prije COVID-a i s nedavnim trendovima koji pokazuju potpuni oporavak od stanke pandemije, prirodno je očekivati ​​da bi stvari mogle biti još gore.

Kako tvrdi istraživanje, Dubrovnik ima 36 turista na jednog stanovnika. Biser Jadrana otprije je poznata destinacija za kruzere, a kako je s godinama postao meka za filmaše samo je dodatno pojačan priljev gostiju. Problem je u tome što ima prilično malu stalnu populaciju i zapravo nema prostora za rast i širenje grada. Kako tvrde, “najgore” vrijeme za posjet je  ljeto.

Venecija je druga na popisu s 21 turistom po stanovniku. Žarište koje je oduvijek služilo kao inspiracija pjesnicima, umjetnicima, piscima i filmašima također pati od jedinstvenih ekoloških izazova s ​​obzirom na svoj jedinstveni i nesigurni položaj usred lagune. Nedavno su aktivisti postavili elektronički brojač turističkih ležajeva u starom gradu kako bi skrenuli pozornost na činjenicu da je turista sve više, a domaćeg stanovništva sve manje.

Bruges u Belgiji je u rangu s Venecijom po broju turista po stanovniku, a tu je i grčki Rhodes. Sa 16 turista po jednom stanovniku na petom se mjestu našao Reykjavik koji pomalo iskače od klasične turističke morske atrakcije. Cjelokupnu rang listu možete pronaći ovdje.

Dubrovačka stara jezgra postaje unplugged prva zona

Dubrovačka povijesna jezgra svake se godine sve više bori s priljevom turista, bukom i svim segmentima koji narušavaju njezinu arhitekturu. Tako je ovih dana u Dubrovniku na zahtjev građana povijesne jezgre, Grad Dubrovnik pokrenuo žurnu izmjenu aktualne Odluke o komunalnom redu, kao i Odluke o ugostiteljskoj djelatnosti na području Grada Dubrovnika. Tako se zabranjuju zvučnici na fasadama, a svi postojeći moraju se ukloniti.

Također, velika odnosi se i na izvođenje glazbe na javnim površinama unutar povijesne jezgre. Izmjenom Odluke o ugostiteljskoj djelatnosti na području Grada Dubrovnika prilikom izdavanja odobrenja za emitiranje glazbe na javnim površinama bit će zabranjeno izvođenje glazbe na uređajima s pojačalima te će se glazba moći reproducirati isključivo ‘unplugged’ glazbalima, čime će povijesna jezgra postati prva ‘unplugged’ zona. Po pitanju kršenja razine buke u povijesnoj jezgri uskoro će biti instalirani mjerači buke, a oni koji će kršiti odredbe odmah će otkazati zakup javne površine.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.