beewise

Pčelarstvo budućnosti: Solarna košnica koja nadzire pesticide i brine o oprašivačima

GREEN_300_listici_sredina

Briga o važnim oprašivačima

Kako bi se očuvalo što više pčela kojima prijeti izumiranje, izraelski startup osmislio je Beewise, solarne košnice koje nadziru postojanje pesticida unutar samih spremnika, alarmiraju opasnost te javljaju pčelarima kada je vrijeme za skupljanje meda.

Za spas i očuvanje za čovječanstvo važnih oprašivača mnogi su se počeli boriti na sve načine. Od pozivanja ljudi da u svom vrtu zasade biljke koje će ih privući, do mreža na autocestama ne bi li ih zaštitili od negativnog ugljičnog otiska pa sve do solarnih košnica koje su nedavno predstavljene javnosti. Riječ je o inovativnom rješenju izraelskog startupa Beewise u koji bi se moglo smjestiti do dva milijuna pčela i pratiti njihovo zdravstveno stanje. Košnice nove generacije kako ih već nazivaju sadržavaju mnogo benefita za pčele i njihovo očuvanje pa između ostalog, ovaj revolucionarni robot može nadzirati prisutnost pesticida i u realnom vremenu obavijestiti o svim opasnostima koje prijete koloniji.

Iz Beewisea su za strane medije rekli kako je ovakva vrsta cjelodnevne njege potrebna za smanjenje rizika propadanja kolonija ovih po život važnih oprašivača. Ono što je zabrinjavajuće je činjenica, da se u svijetu drastično smanjio njihov broj, uglavnom zbog intenzivne poljoprivrede, korištenja pesticida, štetnika te klimatskih promjena. Košnice su otprilike veličine teretne prikolice u koje se može smjestiti 24 kolonije. Unutrašnjost modernih košnica je opremljena robotičkom rukom koja klizi između saća, računalnog vida i kamera.

Otvori označeni bojom sa strane na košnici omogućuju ulazak i izlazak pčela. “Sve što bi pčelar učinio robotski mehanizam može oponašati i raditi to učinkovitije, a da se nikad ne umori, ne ode na godišnji odmor i ne žali se”, izjavio je Saar Safra izvršni direktor tvrtke, a ono što to uključuje je odvajanje košnica, primjena potrebnih lijekova i prikupljanje meda. Kada spremnik u košnici dosegne kapacitet od 100 litara prikupljenog meda, obavještava pčelara da ga dođe isprazniti. Zasad su ove košnice zaživjele u Izraelu i SAD-u, a investitori se nadaju kako će se njihov izum proširiti i na druge zemlje i kontinente.

PHOTOS BY: Facebook, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.