189779354_534731324559809_4761720301110843718_n

Prekrivena pčelama: Angelina Jolie postala ambasadorica projekta za zaštitu oprašivača

GREEN_300_listici_sredina

Važna poruka za planet

Kako bi istaknuli važnost oprašivača za očuvanje planeta Zemlje, National Geographic snimio je fotografije s glumicom Angelinom Jolie koja je tim povodom pozirala prekrivena pčelama po cijelom tijelu. Cjelokupni projekt nazvan "Women for Bees" za cilj ima pomoći očuvanju pčela i educirati žene diljem svijeta da postanu pčelarice.

Prije nekoliko dana u u cijelom se svijetu obilježavao Svjetski dan pčela koji za cilj ima osvijestiti važnost oprašivača na našoj planeti i zaštititi njihovu vrstu u što većoj mjeri te zaustaviti gubitak biološke raznolikosti. Tim povodom National Geographic odlučio je snimiti fotografije na kojima glumica i UNESCO-ova ambasadorica Angelina Jolie pozira sa stotinama pčela na svome tijelu. Riječ je o projektu “Women for Bees” u organizaciji UNESCO i Guerlaina u kojem osim fotografijom, tako i drugim aktivnostima sudjeluje i poznata Amerikanka otprije znana po brojnim humanitarnim akcijama.

Ciljevi ovog projekta su dvostruki. Jedan je pomoći pčelama, važnim oprašivačima na planeti Zemlja te isto tako pomoći ženama. Žene iz različitih zemalja svijeta, uključujući nama najbližu Sloveniju, Bugarsku, Italiju, Ruandu i Kambodžu zemlju iz koje potječe i Angelinino posvojeno dijete pohađat će 30-dnevni tečaj pčelarstva u Provansi kako bi tim činom pomogle u očuvanju bioraznolikosti i obnavljanju opadajuće populacije pčela. Kroz tečaj pčelarstva proći će i zvijezda filmova “Lara Croft: Tomb Raider” koja kaže kako namjerava postaviti košnice i u svom domu, najvjerojatnije na krovu svoje vile u Hollywoodu.

Ova UNESCO-ova inicijativa time namjerava pomoći kako populaciji pčela, tako i ženama pčelaricama i njihovim zajednicama, educirati ih kako bi one mogle steći vještine kojima bi mogle zaraditi, ali i pridonijeti očuvanju okoliša te na taj način ujedno i spriječiti iseljavanje kojima su razlog klimatske promjene. Do 2025. godine ovaj projekt ima za cilj izgraditi 2.500 košnica u okviru 25 UNESCO-ovih rezervata biosfere i obnoviti zalihe 125 milijuna pčela. Pedeset obučenih žena bit će podržane u uspostavljanju vlastitih pčelarskih operacija i poslovanja.

Glumica je pozirala ispred objektiva fotografa Dana Wintersa koji je na taj način ujedno oživio sličnu fotografiju Richarda Avedona od prije 40 godina. Jolie je tako 18 minuta mirno pozirala dok su po njenom trupu, ustima i vratu zujale na stotine pčela, zbog kojih se kaže, prije snimanja nije tuširala puna tri dana kako ih ne bi zbunila mirisom. U nosnice i uši morala je staviti čepove kako pčele ne bi ušle u njih te su je na određenim mjestima premazali feromonima kako bi privukli pčele. “Bio je prekrasan osjećaj povezati se s tim bićima“, izjavila je u intervjuu Jolie, a fotograf je dodao kako je imao osjećaj da Angelina ovakva snimanja radi svaki dan.
“Nije ni trepnula. U nijednom se trenutku nije opirala ideji. Bila je mirna i mnogo staloženija od svih nas na setu, a iskreno, ona je bila jedina osoba koja u toj prostoriji nije nosila nikakvu zaštitu”, izjavio je Winters.

“Sve oko nas je povezano i svi smo povezani. Oprašivači su ekstremno važni za naš život, naš okoliš i krajnje je vrijeme da znanstveno shvatimo što će to značiti za nas ako ih istrijebimo. Svijest o tome uistinu je zastrašujuća i na svu sreću dosta sam educirana o tome i imam potrebu pomoći i dijeliti svoja znanja”, istaknula je glumica.

Pogledajte i video sa snimanja:

PHOTOS BY: National Geographic, Instagram, UNESCO / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.