voće
voće

Pazite što jedete, ali i kada to jedete? Ovim voćkama je trenutno sezona

GREEN_300_listici_sredina

Osim što je sočno, i zdravo je

Ako pazimo na okoliš, važno je paziti da jedemo hranu koja se uzgaja u našoj blizini, kao i na to da ju jedemo kada je u sezoni. Donosimo vodič kroz trenutno aktualne voćke.

Vlakna, minerali, provitamini i antioksidansi su samo neki od nutrijenata korisnih za naš organizam koje možemo dobiti u voću. Njihova konzumacija doprinosi prevenciji bolesti te jačanju našeg imuniteta, a ogroman plus je i činjenica da je voće sočno i prefino.

Osim što trebamo paziti na ono što jedemo, ako nam je stalo do okoliša dobro je izbjegavati hranu koja je nastala daleko od nas i njezin uzgoj zahtijeva enormne količine vode (kao što je, recimo, avokado). A valja obratiti pažnju i kada to jedemo. Ukoliko brinemo o prirodi i izbjegavamo hranu iz uvoza, dobro je znati kojim kulturama je trenutno sezona u Hrvatskoj.

Stoga vam donosimo popis voćki koje trenutno rastu na hrvatskim poljima i koje možemo jesti već sada ili nam na tržnice i stolove stižu u narednih mjesec dana.

Jabuke

Voćni klasik kojeg nikada ne treba zanemariti poseban je po tome što ima puno vlakana i polifenola, za koje istraživanja pokazuju da može pomoći u smanjenju kolesterola i održavanju zdravlja srca. Iz perspektive voćara, jabuka je jedna od najzahvalnijih kultura i prema njoj se mjeri vrijednost svih ostalih voćnih vrsta. Različite sorte dozrijevaju u različito doba godine, no jabuke možemo jesti gotovo bilo kada.

Jagode

Jagode su najprije izvrstan izvod vitamina C, ali i mogu pomoći u regulaciji šećera u krvi. Imaju visok udio vode, a jako malo ugljikohidrata. Zapravo su nutritivna bomba koja ima jako malo kalorija. Mogu biti odlične i kada ih se zamrzne, a vrhunac njihove sezone je upravo sada, u svibnju, te u lipnju.

Trešnje

Za trešnje ćemo se strpjeti još koji tjedan, no, ovisno o temperaturama, možemo očekivati prve plodove krajem svibnja ili početkom lipnja. One su bogate antioksidansima, izbacuju višak vode iz organizma te snižavaju kolesterol u krvi.

Marelice

Marelice, breskve i nektarine su voće koje traže puno sunca i pažnje, a upravo u svibnju se na stablima pojavljuju njihovi plodovi. Marelica sazrijeva prva od njih i moguće ju je brati od lipnja do kraja srpnja. Od vitamina i minerala u marelicama nalazimo vitamin A i C te kalij, kalcij i mangan.

Uz to, marelice sadrže i niz fitokemikalija, poput provitamina A, beta karotena i polifenola, uključujući katehine i klorogeničnu kiselinu.

 

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.