fukoshima naslovna

Panika u Kini: Japan će u ocean ispustiti 1,3 milijuna tona radioaktivne otpadne vode

GREEN_300_listici_sredina

Prijetnja ili rješenje?

Od 2011. provlači se problem s radioaktivnim otpadom iz nuklearke Fukushima u Japanu. Nedavno im je Međunarodna agencija za atomsku energiju odobrila ispuštanje radioaktivne vode u Tihi ocean, a ova je odluka uznemirila javnost.

Kineska vlada i južnokorejske ribarske skupine prosvjeduju protiv ispuštanja slabo radioaktivnih otpadnih voda iz pokvarene japanske nuklearne elektrane Fukushima u Pacifički ocean. Naime, Japanu je ovakvo rješenje odobrila Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), čiji stručnjaci, , kako prenosi Wall Street Journal, tvrde da je zabrinutost javnosti potpuno neopravdana.

Postrojenje u kvaru od 2011.

Još 2011. godine u ožujku potres i tsunami prekinuli su napajanje u postrojenju Fukushima, a potom je Japan pumpao vodu kako bi se ohladile jezgre reaktora. Ta voda, koja je kontaminirana radijacijom, pohranjivana je u više od 1000 spremnika, a trenutno Japanu ponestaje prostora za skladištenje.

Prema planu odlaganja, operater elektrane Tokyo Electric Power prvo namjerava smanjiti koncentraciju gotovo svih radioaktivnih tvari u otpadnim vodama unutar sigurnosnih standarda, s izuzetkom tricija, izotopa vodika.

Ocean je opće dobro

Kako bi se koncentracija tricija smanjila na sigurnu razinu, voda će se razređivati morskom vodom, a cilj je ispustiti više od 1,3 milijuna tona vode tijekom tri desetljeća u Tihi ocean.

“Ocean je opće dobro čovječanstva, a ne japanska privatna kanalizacija”, poručio je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin, koji je jedan od onih koji se žestoko protive ovoj odluci i smatraju da ocean nije mjesto za ispuštanje radioaktivne vode, koliko god bio nizak stupanj njezine kontaminiranosti.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.