engin-akyurt-KdqUaN_YA0c-unsplash

Kako biti ‘zeleni turist’? Donosimo savjete za održiva putovanja

GREEN_300_listici_sredina

Preuzmite dio odgovornosti

Ne posjećujte turističke atrakcije koje štetno djeluju na okoliš, ne kupujte suvenire od ugroženih životinjskih vrsta i ne odnosite školjke s plaže, samo su neki od prijedloga kako biti "zeleniji turist".

Kao odgovor na trendove u turizmu, sve više ugostitelja uvodi održive prakse u svoje objekte – od korištenja obnovljivih izvora energije do uređaja koji smanjuju potrošnju vode. Pri tome, brojna istraživanja pokazuju da turisti sve više uzimaju u obzir održivost kada biraju destinaciju koju će posjetiti.

No, da bi turizam zaista bio održiv potrebno je da svi akteri preuzmu dio odgovornosti – od velikih sustava, lokalnog stanovništva pa sve do posjetitelja. Stoga, budite oni posjetitelji kojima se mještani vesele te oni turisti koji zaista cijene bogatstva područja koja dolaze istražiti.

Ulazak u nečiju državu zapravo je kao ulazak u nečiju kuću. Drugim riječima, treba se ponašati odgovorno i točno onako kako biste se ponašali u svome domu. Naime, kako nam dolazi ljetna sezona, o temi održivog turizma potrebno je govoriti sve više, a ovo su prijedlozi kako doprinijeti njegovom razvoju kao posjetitelj.

Informirajte se o kvotama

Poštujte turistička ograničenja koja mnoge popularne destinacije sve više uvode. Riječ je o turističkim kvotama koje sprječavaju uništavanje znamenitosti i prirode te zagađenje područja uopće. Važno je, stoga, dobro se informirati prije putovanja. Istražite područje koje planirate posjetiti i provjerite sve uvjete.

Provjerite kakav životni stil karakterizira tamošnje stanovništvo te postoje li određena pravila ponašanja. Korisne informacije možete pronaći u grupama za putovanja na društvenim mrežama ili travel blogovima.

Ne ostavljajte tragove

Ostavite područje koje ste posjetili točno onakvim kakvo vas je dočekalo. Drugim riječima, ne stvarajte otpad i počistite za sobom. Ne stavljajte lokot s imenima ili inicijalima, većini se čini fora, ali zapravo oštećuje znamenitosti. Jednostavnije rečeno, upoznajte kraj, ali ne ostavljajte tragove.

Izbjegavajte atrakcije sa životinjama

Većina turističkih atrakcija koja uključuje životinje ni na koji način nije održiva ili etički opravdana. Kako smo ranije pisali, prilikom posjeta neobičnih i egzotičnih lokacija mnogi turisti ne razmišljaju da su određene aktivnosti koje se nude zapravo čista okrutnost prema životinjama.

Iako ih najviše iskorištava lokalno stanovništvo kako bi sebi osiguralo zaradu, sama činjenica da turisti biraju takve aktivnosti još više potiče okrutne prakse. Drugim riječima, kada nitko ne bi plaćao za njih, lokalci ne bi imali koristi i pustili bi životinje da žive u miru u svom staništu.

Neke od najokrutnijih aktivnosti koje su, unatoč tome što je riječ o mučenju životinja, nažalost i dalje popularne su: jahanje slonova, borbe s bikovima, plivanje s dupinima ili maženje tigrova u specijalnim rezervatima.

Mislite zeleno

Kako navodi portal Travelista, turist možete predstavljati ekološkog opterećenje nekom mjestu, ali uz malo razmišljanja možete ograničiti zagađenje na minimum. To možete učiniti uz pomoć nekoliko jednostavnih trikova; u hotelu reciklirajte ručnike i gasite svjetla. Ako je moguće, izbjegavajte prijevoz avionom i odlučite se za putovanje vlakom.

Nadalje, odložite otpad u ispravnu kantu za smeće, koristite javni prijevoz i poštujte prirodu. Ne posjećujte turističke atrakcije koje štetno djeluju na okoliš, ne kupujte suvenire od ugroženih životinjskih vrsta i ne odnosite školjke s plaže.

Sve o održivom turizmu, trendovima i praksama koje možemo uvesti kako bi imali zelenija putovanja, možete saznati na ovogodišnjem najvećem festivalu održivosti u regiji – Greencajtu, koji će se održati 24. i 25. svibnja u Rougemarin Parku u Zagrebu. Dodatne informacije potražite ovdje.

PHOTOS BY: Guliver image, Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.