luiza-braun-qw_OazyhN2g-unsplash

Na brazilskom otoku otkrili stijene od plastike: ‘To je zastrašujuće, za sve je kriv čovjek’

GREEN_300_listici_sredina

Za sve je kriv čovjek

Otok je gotovo nenaseljen, a ondje su samo pripadnici brazilske mornarice budući da im je baza tamo. Glavni problem su ribarske mreže koje se, izbačene na obalu, tope na suncu.

Otkriće kamenja s ostatcima plastike na vulkanskom otoku Trindade uzbunilo je znanstvenike diljem svijeta. To znači da je onečišćenje ušlo u sferu geologije, a krivac za to je – čovjek.

Otopljena plastika sastavni je dio stijena na tom brazilskom otoku, utočištu kornjača, koje se nalazi oko 1140 km od jugoistočne države Espirito Santo. To je, kažu znanstvenici, dokaz sve većeg utjecaja ljudi na geološke cikluse Zemlje.

Stijene od plastike na otoku

Sve zbog ribarskih mreža 

Geologinja Fernanda Avelar Santos s Federalnog sveučilišta u Parani sa svojim je timom provela niz kemijskih testova kako bi saznali o kakvoj je plastici u stijenama riječ. Stijene se nazivaju “plastiglomerati” budući da su napravljene od mješavine sedimentnih granula i drugih krhotina koje zajedno drži plastika.

“Identificirali smo zagađenje uglavnom od ribarskih mreža, što je vrlo čest otpad na plažama otoka Trindadea”, kazala je Santos za Reuters. Istaknula je da more izbaci ribarske mreže koje se potom nakupljaju na plaži, a kada temperatura zraka poraste, ta se plastika topi i ugradi u prirodni materijal plaže.

Nenaseljeni otok 

Kao što je ranije spomenuto, otok Trindade jedan je od najvažnijih svjetskih zaštićenih mjesta za zelene kornjače. Na to područje svake godine dolazi tisuće jedinki kako bi položile jaja. Otok je gotovo nenaseljen, a ondje su samo pripadnici brazilske mornarice budući da im je baza tamo.

“Mjesto gdje smo pronašli te uzorke plastike trajno je očuvano područje u Brazilu, blizu mjesta gdje zelene kornjače polažu jaja. Plastika u oceanima postaje geološki materijal sačuvan u geološkim zapisima Zemlje”, objasnila je Santos.

Otkriće izaziva pitanja o ljudskom naslijeđu na Zemlji.

PHOTOS BY: Unsplash, Guliver image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.