Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu izdala je naputke kako pri visokim temperaturama ispravno pripremati hranu i rukovati s njom.
Namirnice se najčešće kvare na temperaturama u rasponu od pet do 50°C, stoga je važno paziti kako i gdje ju skladištimo, kupujemo i pripremamo.
Srećom, savjeti i pravila za održavanje sigurnosti prilično su jednostavna.
Obavezno perite ruke, površine, pribor i posuđe
“Potrebno je temeljito oprati ruke prije rukovanja s hranom, a često i za vrijeme pripreme hrane. Od velike je važnosti i održavanje higijene svih površina, pribora i posuđa koje se koristi prilikom pripreme hrane”, kažu iz HAPIH-a.
“Iako većina mikroorganizama ne uzrokuje bolesti, štetni mikroorganizmi često se mogu naći u tlu, vodi, životinjama i ljudima. Štetni mikroorganizmi mogu biti prisutni na rukama, krpama za brisanje i kuhinjskom priboru, posebno na daskama za rezanje namirnica i mogu se prenijeti na hranu čak i najmanjim dodirom te uzrokovati bolesti koje se prenose hranom”, naglašavaju.
Dobre prakse temeljitog pranja ruku i pribora prije početka pripreme hrane, nakon završetka, te prije konzumacije potrebno se držati i prilikom pripreme roštilja u prirodi ili u svom dvorištu. Također je potrebno zaštititi hranu od kukaca, nametnika i drugih životinja.
Odvojite sirove namirnice od kuhane hrane
“Sirove namirnice, a posebno riba, morski plodovi i meso, kao i njihovi sokovi, mogu sadržavati štetne mikroorganizme koji se mogu prenijeti na druge namirnice tijekom pripreme i čuvanja hrane. Prilikom obrade sirovih namirnica potrebno je koristiti odvojenu opremu i pribor poput noževa i daski za rezanje, a hranu je potrebno čuvati u posebnim posudama kako bi izbjegli međusobni dodir sirove i pripremljene hrane”, savjetuju.
Potpuno termički obradite hranu
“Hrana mora biti temeljito termički obrađena, kuhana ili pečena. Temeljito kuhanje i pečenje ubija gotovo sve štetne mikroorganizme.
Istraživanja su pokazala kako termička obrada namirnica pri 70 °C može pomoći da hrana bude sigurna za konzumaciju. Stoga juhe ili variva pri pripremi trebaju dosegnuti temperaturu od 70 °C.
Ostatke kuhane hrane prije jela potrebno je temeljito podgrijati.
Prilikom pripreme hrane na roštilju, potrebno ju je izvaditi iz hladnjaka neposredno prije odlaska na izlet i držati ju u prijenosnom hladnjaku cijelo vrijeme dok se ne započne s pečenjem. Prijenosni hladnjak ne smije biti na suncu ili u vozilu koje je na suncu”, govore stručnjaci.
Za serviranje hrane s roštilja uvijek treba koristiti čisto posuđe.
Čuvajte hranu na sigurnim temperaturama
“Kuhana ili pečena hrana na sobnoj temperaturi ne smije stajati duže od 2 sata, a nakon konzumiranja je svu skuhanu i lako pokvarljivu hranu potrebno pohraniti u hladnjak (po mogućnosti ispod 5 °C)”, kažu.
Osobitu pozornost treba posvetiti sirovoj hrani, poput salata s umacima, u kojima se bakterije salmonela mogu umnožavati kada je temperatura viša od 7 °C. Stoga ovakvu hranu treba pohraniti u hladnjak neposredno do serviranja, a ako se ostaci ne mogu pohraniti na temperaturu ispod 7 °C, ne preporučuje ih se kasnije ponovno konzumirati.
Pazite na sigurnost sirovih namirnica
“Sirova hrana, uključujući vodu i led, može biti zagađena opasnim mikroorganizmima i kemijskim tvarima. U pljesnivoj i oštećenoj hrani mogu se razviti toksične tvari. Pažljiv odabir sirovih namirnica i jednostavne mjere poput pranja i guljenja mogu smanjiti rizik od štetnih učinaka.
Kako bi spriječili rizike povezane s hranom, potrebno je odabrati svježe namirnice provjerenog podrijetla. Uz to, treba temeljito prati voće i povrće, osobito ako se jede sirovo, i upotrebljavati vodu koja je sigurna za uporabu (npr. voda iz javnog vodovoda)”, kažu, dodajući da treba paziti i na rok trajanja prilikom kupnje.