hladnjak
hladnjak

Koliko dugo trebamo ostaviti hranu da se hladi prije no što ju stavimo u hladnjak?

GREEN_300_listici_sredina

Treba paziti

Temperatura vašeg hladnjaka bi, dakle, uvijek trebala biti postavljena na temperaturu ispod pet stupnjeva Celzijusa. Ako u hladnjak stavite veću količinu vruće hrane, možete podići njegovu generalnu temperaturu u ovu opasnu zonu.

Jeste li tip koji ostatke ručka ili večere odmah stavlja u hladnjak ili ih opušteno ostavljate da stoje u kuhinji prije no što ih spremite?

U oba slučaja trebate biti oprezni.

Ako hrana predugo stoji vani, poboljšavaju se uvjeti za povećanje količine bakterija.

S druge strane, ako se vaši ostaci hrane još nisu ohladili, nije dobro stavljati ih u frižider.

Pa, koliko dugo trebamo ostaviti hranu da se hladi prije no što ju skladištimo?

Kritični raspon temperature

To najviše ovisi o njezinoj temperaturi. Opasan rast bakterija događa se na temperaturi između pet i 57 stupnjeva Celzijusa. Taj je spektar poznat kao zona ugroze za hranu i potencijalno štetne bakterije najbrže rastu upravo na tim temperaturama.

Temperatura vašeg hladnjaka bi, dakle, uvijek trebala biti postavljena na temperaturu ispod pet stupnjeva Celzijusa. Ako u hladnjak stavite veću količinu vruće hrane, možete podići njegovu generalnu temperaturu u ovu opasnu zonu.

Međutim, ponekad je i to bolja opcija ako nemate drugog izbora. Odnosno ako, primjerice, nećete dugo biti u blizini da spremite hranu nakon što se malo ohladi. Vaš hladnjak može podnijeti toplinu i brzo ohladiti hranu i to je svakako bolja opcija od ostavljanja hrane na sobnoj temperaturi.

Što prije na hlađenje

Hrana ne smije ostati na sobnoj temperaturi dulje od dva sata. Ako se to dogodi, budite oprezni.

Stručnjaci koji rade s hranom se slažu da je uvijek bolje što prije ju staviti u hladnjak.

Ako ipak želite izbjeći grijanje hladnjaka, postoji nekoliko trikova.

Ako su vaši ostaci hrane u velikom loncu ili posudi, podijelite ih u manje ili pliće zdjele. Ako je vani hladno, najprije stavite hranu na svoj balkon.

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.