download (68)

Ovo su sobne biljke koje biste trebali imati u spavaćoj sobi za bolji san!

GREEN_300_listici_sredina

Recite zbogom nesanici

Biljke nisu samo prekrasan ukras i zeleni dodatak vašem domu, već mogu imati i razne blagotvorne učinke na zdravlje i energiju doma. Poznato je da djelomično smanjuju prašinu u prostoriji, čiste zrak, a znanstvenici ističu da mogu poboljšati i san.

Sobne biljke su najbolji cimeri! Nikada ne pojedu vašu hranu, uvijek su tu da vas saslušaju i što je najbolje od svega, pomažu da se dobro naspavate. Već znamo da biljke pročišćavaju zrak i pomažu vam da bolje dišete, ali jeste li znali da njihova svojstva pročišćavanja zraka u kombinaciji s nekim drugim opuštajućim svojstvima zapravo pomažu da imate opušteniji i mirniji san? Postoji mnogo biljaka koje vam pomažu da zaspite!

Lavanda

Prva biljka koju trebate staviti u spavaću sobu za dobar san je lavanda. Lavanda je poznata po svojim umirujućim svojstvima i često se koristi u toplicama i spa tretmanima. Osušenu lavandu možete staviti pokraj kreveta ili staviti posudu sa živom biljkom. Ovaj cvijet se dodaje mnogim lijekovima za ublažavanje stresa i nesanice, a lavanda je i izvrsna sobna biljka koja prostor ispunjava svojim jedinstvenim opuštajućim mirisom.

Mirni ljiljan

Sljedeća je spathiphyllum ili “mirni ljiljan”, popularna sobna biljka. Spathiphyllum je izvrsna biljka koja pomaže poboljšati san. Filtrira zrak u zatvorenom prostoru i povećava vlažnost, što vam pomaže da lakše dišete. Cvjetovi spathiphylluma također apsorbiraju plijesni koje se prenose zrakom i koje mogu biti alergeni. Imati ga u spavaćoj sobi može vam pomoći da se probudite odmorniji.

Svekrvin jezik

Još jedna biljka pomoću koje ćete bolje spavati je svekrvin jezik. Ovo je cvijet iz porodice šparoga, a ističe se svojim debelim i izduženim listovima. Svekrvin jezik je poznat po svojoj sposobnosti da apsorbira toksine i pretvara ugljični dioksid u kisik čak i noću (većina biljaka to radi samo danju). Sve to doprinosi brzom i kvalitetnom, čvrstom snu. Povećana razina kisika također je dobra za mentalno zdravlje, jer povećava energiju i poboljšava raspoloženje.

Bromelija

Bromelija je vrsta tropske biljke koja čisti zrak dok vi tonete u san. Ove biljke povećavaju količinu kisika navečer, dok apsorbiraju ugljični dioksid tijekom dana. To znači da ove egzotične ljepotice uvijek rade na održavanju zraka čistim.

Kamilica

Ova se biljka koristi u čajevima, eteričnim uljima i drugim stvarima koje se koriste za opuštanje i opuštanje. Studija pokazuje da kamilica potiče san i povećava šanse da spavate kroz cijelu noć. Držite ovu biljku blizu kreveta, možda sa svježom biljkom lavande, kako biste cijelu noć upijali svježinu i opuštajuću aromu. Također možete napraviti svježi čaj i ulja od kamilice koristeći cvjetove vaše sobne biljke.

Orhideja 

Ovaj tropski cvijet vam pomaže zaspati tako što za vas proizvodi mnogo kisika. Kao i druge biljke na ovom popisu, orhideje apsorbiraju ugljični dioksid tijekom dana, a oslobađaju kisik navečer. Držite ovo cvijeće na noćnom ormariću za lakše disanje noću i prekrasno cvijeće uz koje ćete se ujutro probuditi.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.