pexels-cottonbro-studio-4503264

Donosimo savjete što sve morate učiniti sa sobnim biljkama prije dolaska proljeća

GREEN_300_listici_sredina

Buđenje zelenih kućnih ljubimaca

Unatoč poprilično zimskim uvjetima posljednjih dana, opraštamo se od veljače i koračamo lagano prema proljeću. To osjećaju i naše sobne biljke kojima je potreban temeljiti "servis" prije službenog dolaska ovog godišnjeg doba. Baš kao i za zimu, treba ih pripremiti i za proljeće. Donosimo savjete kako.

Vremenska prognoza proteklih možda je sve samo ne proljetna. Da nije beznačajan stari izraz “veljača prevrtača” svjedoče tome i ove znatno hladnije temperature i vremenske neprilike, no to ne znači da biljke ne osjećaju kako su dani sve duži, a sunčeva svjetlost sve jača. Ožujak je pred vratima, a to znači i velika promjena za biljke, kako za one vani, tako i za one sobne.

I dok u prirodi biljke proces “buđenja” rade u tandemu s godišnjim dobima kako bi osigurale da su spremne za prijelaz na ono sljedeće, sobnim je biljkama potrebna mala pomoć svojih ukućana, pa evo nekoliko savjeta za vlasnike zelenih ljubimaca kako osigurati da biljke dočekaju proljeće u što boljoj “formi”.

Čišćenje

Tijekom zime na listovima biljaka nerjetko se nakuplja prašina što može postati optimalno tlo za razmnožavanje insekata i štetočina. Pravo je vrijeme da ih osvježite i očistite na način da vlažnom pamučnom krpom prebrišete listove biljaka. Na taj ćete način i proučiti kakvoću listova, odnosno zdravlje biljaka.

Obrezivanje

Nakon zimskog sna, nemojte se uplašiti ako će neki listovi vaših biljaka biti požutjeli i ako ćete ih morati ukloniti. Vrijeme je za uklanjanje nezdravih dijelova biljaka u vidu obrezivanja i uklanjanja mrtvih ili umirućih listova s ​​biljke čistim, oštrim škarama ili škarama za rezidbu.

Premještanje

Budući da sunce različito ulazi u vaš dom tijekom godine, dobro je procijeniti potrebe za svjetlom vaših biljaka i pratiti kakvo svjetlo dobivaju u različitim godišnjim dobima. Nekima će možda trebati samo mali pomak, dok će druge biljke možda više voljeti drugu lokaciju u vašem domu.

Presađivanje

Ako imate biljke koje su prerasle svoje posude, proljeće je vrijeme da ih presadite jer će uskoro početi bujati. Provjerite izlazi li korijenje iz drenažnih rupa ili vidite li korijenje pri vrhu zemlje. To je znak da je vrijeme za novu teglu. Prije kupnje, uvijek provjerite imate li kod kuće neku teglicu za biljke koju trenutno ne koristite, a idealno bi vam sad pristajala za presađivanje omiljene biljke.

S presađivanjem treba biti pažljiv te to činite ako zaista smatrate da je to biljci potrebno. Prije presađivanja trebate pažljivo pripremiti novu zemlju. Pripazite da nova zemlja ne bude prevlažna i da zalijevanje nakon presađivanja bude umjereno, baš kao i miješanje prirodnog gnojiva.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.