singapore-1990090_1920

Ovo su smart gradovi i ovo trebate znati o njima

GREEN_300_listici_sredina

Daleko od svega što su je zamišljeno u filmu Bladerunner ili Batmanovu Gothamu danas je pojam smart grada.

Velike urbane sredine, metropole i infrastrukturalna carstva broje više od polovice stanovništva na svijetu ukupno. Zbog velike seobe stanovništva iz ruralnih područja prema gradu, javilo se pitanje: „Kako grad učiniti održivim i kako ga opskrbiti energijom, vodom ili nekim drugim izvorom energije?“

Integriranjem online populacije u novi sistem koji je prožet još novijom tehnologijom – pretvaranjem klasičnog grada u smart grad. Prije više od desetljeća političari i planeri urbanizima postavili su temelje za stvaranje jednog smart grada, a danas ulaze u novu fazu revolucije, kada je populacija malo više osviještena o tehnologijama i funkcioniranju pametnih uređaja općenito. Da bi grad nosio predznak smart, morao bi nositi oznaku IoT (Internet of Things), a koja predstavlja uspješan spoj digitalnih i mehaničkih uređaja koji bi trebali funkcionirati skladno, bez potrebe za ljudskom intervencijom. Kada se u istraživanje odabralo nekoliko smart gradova u istom trenutku, raspoznalo se 8 ključnih faktora koji čine smart grad: mobilnost, zdravstveni sustav, sigurnost, opskrba vodom, energija, angažman i zajednica, ekonomski razvitak kroz kućanstvo te otpad. Četiri svjetska grada do savršenstva su razradili svoj smart sustav:

Singapur

Azijski tigar i grad koji se desetljećima ističe kao jedan od najnaprednijih gradova Dalekog istoka te jedan od najgušće naseljenih gradova Azije s 8000 stanovnika po kilometru kvadratnom. Suočena sa starenjem populacije, vlada je odlučila digitalizirati već u startu jaku ekonomiju. Razvoj počiva na načelu digitalnog prikupljanja podataka kroz agregacijske senzorne kutije postavljene po gradu. Prikupljeni podaci poput gustoće prometa ili pješačkih aktivnosti dostavljaju se agencijama na analizu, koje aktiviraju dežurne servise za unapređenje usluga. Preko 95% domova u Singapuru imaju otvoreni pristup informacijama kako bi privatne i poslovne stvari mogli obavljati iz udobnosti svog doma. Preko 80% stanovništva živi u domovima koji imaju širokopojasni pristup informacijama koje u istom trenu uključuju upravljanje energijom, štednju voda u kući i sustav praćenja starijih osoba.

Dubai

Luksuzna meka Ujedinjenih Arapskih Emirata u tijeku je dovršavanja svog sedmogodišnjeg plana simboličnog naziva Dubai 2021, kojem je cilj digitalizirati sve javne servise od transporta i putovanja, preko komunikacije, infrastrukture, električne energije, ekonomskih usluga do urbanog planiranja. Preko 90% vladinih usluga je digitalizirano i dostupno putem aplikacije DubaiNow. Jedan dio Dubaija je ograđena jedinica za stanovanje u kojoj se plaća boravišna pristojba, zbog čega sigurnosni sistem savršeno funkcionira. Također, uveden je monitoring sistem nad javnim busevima koji uz pomoć umjetne inteligencije opaža umor vozača, zbog čega se značajno smanjio broj prometnih nesreća. No, dvije su značajke po kojima se Dubai nametnuo kao primat među smart gradovima. Uz pomoć 3D printera izgrađena je zgrada visoka gotovo deset, a prostrana preko 600 metara kvadratnih! Doista, projekt koji izaziva oduševljenje i struke i stanovnika koji su svjedočili gradnji takvog gigantskog projekta. No, štovatelji lika i djela Elona Muska vjerojatno će više biti više oduševljeni hyperloopom, vlakom iz vakuumske cijevi, nastao kao ideja Muskovih Tesle i SpaceX-a., a čija gradnja je u tijeku. Kada se hyperloop konačno postavi u promet, inovativni sustav prijevoza za ljude i manja prijevozna sredstva dostizati će brzinu i do 1200 kilometara po satu!

Oslo

Jedan od glavnih razloga zbog koji norveška prijestolnica uživa veliko poštovanje među digital oriented zajednicom je ekološka osviještenost i napori koje ulažu za klimatske promjene. U Oslu je usvojen sustav senzora koji kontroliraju svjetlost, grijanje i hlađenje, a cilj grada je do 2030. smanjiti emisiju stakleničkih plinova i do 95 %. Ovaj ambiciozan plan nošen je idejom da se stanovnici prije svega voze električnim vozilima, jer u gradu ima više od 2000 električnih stanica za napajanje vozila. Stanovnici koji koriste električna vozila oslobođeni su plaćanja poreza na svoju pokretninu te im se omogućuje besplatan gradski parking i transport. U Norveškoj je u planu gradnja smart grada u blizini aerodroma koji bi u potpunosti koristio obnovljive izvore energije. Solarni sistem bi bio usklađen s uličnom rasvjetom, kao i s upravljanjem otpadom i sigurnošću.

Kopenhagen

Glavni grad Danske punom parom kreće prema razvoju ekološki prihvatljivog mjesta za život. U gradu je razvijen sistem nadgledanja prometa, kvalitete zraka, upravljanja otpadom, upotrebe energije i sličnih faktora čije se brojke uspoređuju u stvarnom vremenu. Također, taj danski sustav povezuje gradski parking, uličnu rasvjetu, zgrade i postaje za električno napajanje vozila te vrijednosti istih optimizira i prilagođava cijenama goriva, gustoći prometa i vremenskoj prognozi. Sustav je uvelike olakšao promet dostavnim službama. Također, u Kopenhagenu se većina stanovništva vozi biciklima te ih koristi kao primarna vozila, pa je razvijena i bike aplikacija. Kroz nju biciklisti u nekoliko klikova mogu saznati koliko će im vremena trebati do željene lokacije, a uzimajući u obzir trenutni promet. Prema tome, aplikacija im predlaže i alternativne rute prijevoza, prijeđene kilometre i potrošene kalorije.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.