beautiful-wooden-houses-with-lawns-1643389

Zašto vaša kuća ne bi proizvodila energiju?

GREEN_300_listici_sredina

Energetski učinkovita gradnja nudi potpuno nove tehnološke mogućnosti.

Zelene zgrade kao standard budućnosti osim što nude vrhunski estetski doživljaj te energetske uštede, mogu postati generatori i proizvođači energije.

Pasivne kuće, energetski štedljive kuće, zelene zgrade, sve su to izrazi s kojima se već niz godina susrećemo kad je u pitanju energetski učinkovita gradnja. U teoriji, sve su se moderne zemlje obvezale poštivati pravila energetske učinkovitosti, no, u stvarnosti, postoje velike razlike između niskoenergetskih kuća, pasivnih kuća, kuća nulte energije, autonomnih kuća i kuća s viškom energije.

Niskoenergetske kuće – ovisno o izolaciji i korištenju energije troše manje energije od konvencionalnih.

Pasivne kuće – kao sljedeći nivo energetske neovisnosti troše znatno manje energije za potrebe grijanja odnosno hlađenja.

Kuće nulte energije – kuće koje proizvode jednake količine energije koje troše.

Autonomne kuće – one koje potroše energije koliko proizvedu i ne trebaju dodatne izvore energije.

Kuće s viškom energije – kuće koje proizvode energiju i mogu je distribuirati drugima.

Možete li zamisliti da vaša kuća ne samo štedi nego i proizvodi energiju što znači da umjesto računa zapravo dobije uplatnicu za energiju koju ste distribuirali drugima? Kuće budućnosti mogle bi upravo tako izgledati. Stanovanje nije više samo rezidencijalna kategorije. Osim što vi i vaša obitelj trebate mjesto za život, zgrade su danas od pasivnih potrošača postale proizvođači, a sve s ciljem što manje potrošnje energije te korištenja obnovljivih izvora energije. Ulaganje u ovakve sustave znatno nadilazi cijenu konvencionalne gradnje, no, ako uzmete u obzir koliko ćete manje energije trošiti i koliko će kvaliteta života za vas i za okolinu biti drugačija, računica je dosta jednostavna.

Energetski štedljive kuće kao standard gradnje u Hrvatskoj postavljene su još 2002. godine s osnovnim ciljem uštede odnosno učinkovite uporabe energije. Minimalni uvjeti koje danas zgrade moraju ispunjavati propisani su Tehničkim propisom o racionalnoj uporabi energije i toplinskoj zaštiti u zgradama. Točne mjerne vrijednosti za utrošak energije za grijaje i toplu vodu kao točni tehnički zahtjevi kad je u pitanju izolacija prozora te hlađenje prostora su ključni uvjeti koje vaša kuća mora ispuniti kako bi dobila jednu od gore navedenih kategorija enrgetski učinkovite kuće.

Manje je poznato da se u literaturi ovakve kuće nazivaju Sokratove kuće, jer je grčki filozof prije više od 2 500 godina proučavao utjecaj kretanja sunca na položaj i konstrukcijski oblik kuće.  Prema njegovim saznanjima kuće su se trebale graditi tako da su okrenute prema suncu kako bi koristile njegovu energiju za grijanje i dnevnu svjetlost. Položaj kuće iznimno je bitan, no, današnje tehnologije po pitanju materijala i iskorištavanja energije otišli su puno dalje.

Uz visoki nivo dostupnosti sunčeve svjetlosti, ugrađuju se energetski učinkoviti prozori, obavezni su niski nivoi propuštanja zraka i toplinska obnova u ventilaciji za manje energije potrebne za grijanje i hlađenje. Danas se u raznim dizajnerskim rješenjima koriste solarne tehnologije, a često se koriste i tehnologije koje recikliraju toplinu iz vode koja je korištena za tuširanje ili u stroju za pranje posuđa.

Načini uštede i recikliranja energije danas su razvijeni tako da maksimalno iskorištavaju lokalne resurse, aktivnu uporabu energije te stvaranje energetskih viškova. Jer u budućnosti, tvrde stručnjaci, svi ćemo mi biti ne samo potrošači nego i proizvođači energije.

PHOTOS BY: Pexels, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.