beautiful-blue-blue-sky-calm-552770

TOP 5 eko destinacija

GREEN_300_listici_sredina

Putovati i otkrivati skrovite dijelove našeg planeta oplemenjuje, a građanin svijeta u nekom životopisu iz budućnosti bi svakako bila poželjna osobina.

Donosimo vam listu pet zemalja svijeta koje su najviše prijateljski okrenute okolišu.

Prema podacima Svjetske turističke organizacije iz prošle godine, internacionalnih putovanja je bilo više od 1,4 milijarde. S lijepom brojkom je došao i jedan poražavajući podatak, a to je povećana emisija ugljika na planeti. Ipak, pametnom zelenom politikom i načelima poslovanja neke zemlje su doista uspjele od svog imidža stvoriti epitet ekoturizma.

5.Slovenija

Za peto mjesto najviše ekološki osviještenih zemalja doista nećete morati daleko otići, jer se na ovaj listi našla i susjedna Slovenija. Samo nekoliko sati vožnje automobilom vas dijeli od zelenog raja. Okružena Alpama, prekrasnim jezerima poput Bohinja i Bleda, te prirodnim ljepotama gorjem Zgornje Gorje i avanturistima uvijek privlačnom Postojnskom jamom, Slovenija je zahvaljujući zelenoj politici dobila epitet europske eko destinacije. Sjećate li se da je Ljubljana 2016. godine proglašena najzelenijim gradom Europske unije? Gradske vlasti su u to vrijeme zabranile promet u starom dijelu grada, a naglo je porastao i broj električnih vozila u gradu. Kako bi očuvali ekološku održivost malih OPG-ova, vlada je postigla dogovor s menadžerima hotela i restorana da u ponudu hrane i pića uvrštavaju domaće male poduzetnike. Preko 60% cijele Slovenije je prekriveno šumom, a mogu se pohvaliti i s preko 40 gradskih parkova.

4.Galapagos

Još 1978. godine UNESCO je ovo pacifičko otočje  proglasio Prirodnom baštinom čovječanstva. Na otočju Galapagos nastanile su se neke od najimpozantnijih životinjskih vrsta, a svakako se mogu istaknuti kornjače kojima prijeti izumiranje. Sličnu sudbinu dijele i ostale endemske vrste nastanjene na otoku poput iguana, ptica plavonoga buna, morskih lavova i albatrosa. Reciklaža i ekološka održivost otoka prepoznata je i od stane turističke struke, koja je otok Galapagos proglasila najjače održivom destinacijom Amerike. Više od 98 % otoka je zakonom zaštićeno, a vlada je postigla mjere kako bi minimalizirala štetu koju otočnoj prirodi donosi turizam. Brodovima koji isplovljavaju na otok dodaje se oznaka Smart Voyager koja osigurava da će u jednoj turi na otok doći maksimalno 100 putnika, a negdje tek 60.

3.Palau, Mikronezija

U zapadnom dijelu Pacifičkog otočja smjestila se Mikronezija i otočje Palau. Arhipelag i republika Palau čini 576 vulkanskih otoka ukrašenih bajkovitom vegetacijom i tirkizno plavim morem. S preko 1300 vrsta riba i morskih stanovnika, nije neobično da je ovo omiljena destinacija ronilaca iz raznih dijelova svijeta. Mikronezijska država Palau prije 5 godina je proglašena 5. najvećim morskim rezervatom na svijetu, a njezinog 80% teritorija je zaštićeno. Dva su zanimljiva zakona donešana od strane vlade – od početka ove godine zabranjena je upotreba kreme za sunčanje, dok su svi posjetitelji ove otočne državice dužni zbog zahvalnosti prema otočnom stanovništvu propješačiti cijeli otok.

2.Azori

Autonomna regija Portugala, Azores ili Azori čini 9 vulkanskih otoka u atlantskom oceanu i daleko je poznata po svojoj održivosti i promoviranju iste. Ovaj zeleni Eden proglašen je među 10 najviše održivih destinacija u svijetu na najvećem sajmu turizma, ITB, u Berlinu 2018. Država Azori dobila je i certifikat održivosti Quality Coast, europskog programa koji potiče zelenu politiku. Prekrasni otoci Azori uključuju više od 60 zaštićenih morskih područja i koriste 40%  energije iz obnovljivih izvora energije. Jedna od najljepših atrakcija Azora gledanje je kitova, ručak pripravljen u vulkanskom tlu, kupanje u geotermalnim izvorima ili planinarenje po prekrasnom portugalskom gorju.

1.Kostarika

Najljepše vrijeme za odlazak na Kostariku je od prosinca do travnja, jer je temperatura u predjelima prekrasnog grada optimalna. Ukrašena vulkanima, prekrasnim bijelim pješčanim plažama, tropskim šumama kao i nevjerojatnim prašumskim teritorijem, Kostarika i njezini otočani jako su posvećeni održavanju ekološke politike i zaštiti okoliša svog prekrasnog otoka. Više od 25% teritorija države je nacionalni park ili zaštićeno područje i trenutna vlada planira proširiti zaštićeno područje još više. Vlada će provesti ambiciozan plan u kojem želi Kostariku učiniti prvom zemljom koja će biti lišena konzumacije plastike i ugljika. Država Kostarika je pobjednica natjecanja Champions of the Earth 2019., koje je UN-ovo najveće eko priznanje. Najzanimljiviji podatak za kraj uz poziv na posjet ovoj predivnoj državi jest da je Kostarika održiva na 98% obnovljivih izvora energije.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

No results found.

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.