Zelene zgrade kao budućnost arhitekture

GREEN_300_listici_sredina

Urbanistička ideja koja se razvila prije više od 30 godina danas je realnost kojoj težimo.

Smatramo ih budućnošću arhitekture, no ideja o gradnji održivih zelenih zgrada javila se još davne 1987. godine kada je u UN-ovom izvješću „Our Common Future“ opisan razvoj održivog načina života kao „razvoj koji susreće potrebe sadašnjice bez kompromitiranja budućih naraštaja koji će željeti spoznati vlastite potrebe.“

Više od 3 desetljeća kasnije, izjava iz UN-ova prijedloga izvješća postaje relevantna za razvitak modernog shvaćanja arhitekture, posebno u kontekstu razvitka okoline i klimatskih promjena. No, što zapravo definira održivu arhitekturu i zelene zgrade budućnosti? Najjednostavniji opis bi bila arhitektura koja ima minimalan utjecaj na okoliš kroz arhitektonsko dizajnerski koncept, a istovremeno osiguravajući dobrobit budućih stanara kroz ideju o energetskoj učinkovitosti, održivosti i dugoročnoj štednji.

Ideja zelenih zgrada

Kao sam koncept, zelene zgrade su suvremena urbanistička ideja, no kroz stoljeća su se pojavljivali razni oblici zelenih zgrada, a to je ovisilo o materijalu i svim elementima uključenim u izgradnju zgrade, koja je pri tome trebala zadovoljavati standarde lokalnog okruženja. Održiva arhitektura uz zelene zgrade kakvima ih danas poznajemo, ne svodi se samo na korištenje pravih materijala i limitiranje neobnovljivih izvora energije. Zelena zgrada mora u cijelosti obuhvatiti kompleksan pojam održivosti, počevši od položaja, dizajna i konstrukcije, do finalnih materijala i vizualno dojmljivih elementa koji su zapravo funkcionalni. Zato većina zelenih zgrada i dolazi s ukrasom u obliku zidnih biljki čija funkcija nije samo vizualna dopadljivost, nego i svrhovitost poput prirodnog lijeka za osobe sklone alergijama.

Naravno, pri gradnji održive zelene zgrade ključno je u obzir uzeti orijentaciju, kako bi dobila maksimalno prirodne svjetlosti i vjetra. Širok je raspon materijala od kojih zelena zgrada može biti izgrađena, no ima nekoliko stavki koje su zajedničke svima. Pri izgradnji je važno imati učinkovit sustav izolacije, elemente za upijanje sunčeve energije, nisko emitirajuće staklo te dvostruka i trostruka stakla. Također, kod gradnje zelenih zgrada bitno je koristiti netoksične boje i lakove. Izbor materijala je kombinacija održavanja visokih performansa u kombinaciji s potrebom za niskim održavanjem i dugotrajnošću.

Green building

Kod zelenih zgrada se ističe efikasnost koju postižu alternativni izvor energije za koje se smatra da u potpunosti mogu zamijeniti energiju koja se napaja uz pomoć fosilnih goriva. Također, zelene zgrade sadrže opremu koja štedi energiju, vodu, koristi LED žarulje, kišnice, prirodnu svjetlost te zelene krovove. No, ne staje se ovdje. Plan u održivoj arhitekturi je puno širi. Reciklaža zgrada će uključivati renovaciju, adaptaciju i ponovnu upotrebu postojećeg, korištenje lokalnih i organskih materijala, urbanih vrtova, zelenih krovova i zidova, šetališta prilagođenih pješacima i još mnogo toga.

PHOTOS BY: Pexels, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.