lukas-lehotsky-vMQFh9rAkeU-unsplash

‘Ovo je prekretnica’: Poljska agencija za okoliš dala zeleno svjetlo prvoj nuklearnoj elektrani u zemlji

GREEN_300_listici_sredina

Velik korak

Varšava planira izgraditi svoju prvu nuklearnu elektranu na obali Baltika do 2033.

Poljska je izdala ekološku dozvolu za prvu nuklearnu elektranu u zemlji, izvijestila je u petak državna novinska agencija PAP.

Resorna ministrica Anna Moskwa rekla je da je taj korak “ključan” za energetsku sigurnost Poljske.

Prema Poljskoj Glavnoj upravi za zaštitu okoliša (GDOS), izgradnja i rad postrojenja neće negativno utjecati na okoliš i njegov će se utjecaj pratiti, prenosi Euronews.
Osim toga, GDOS navodi da projekt neće negativno utjecati ni na područja Natura 2000 niti pridonijeti propadanju prirodnih staništa.

Podsjetimo, Upravi za zaštitu okoliša trebalo je više od godinu i pol da pregleda dokaze iz izvješća o utjecaju na okoliš i donese odluku o izdavanju ove dozvole.

‘Ovo je prekretnica’

Varšava planira izgraditi svoju prvu nuklearnu elektranu na obali Baltika do 2033. Izgradnja bi trebala započeti 2026., a očekuje se da će nuklearka biti puštena u rad do 2040. godine.

“Ovo je prekretnica u provedbi investicije koja je ključna sa stajališta energetske sigurnosti”, rekla je Moskwa.

Poljski program nuklearne energije uključuje plan za izgradnju do šest reaktora na dvije ili tri lokacije koji bi generirali oko 6 do 9 gigavata energije. To je dovoljno za napajanje gotovo osam milijuna domova.

Podsjetimo, Poljska je također jedna od nekoliko zemalja koje će dobiti financijsku pomoć od SAD-a za novu nuklearnu tehnologiju.

 

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.