Image: 646874542, License: Royalty-free, Restrictions: Contributor country restriction: Worldwide, Worldwide.
Contributor usage restriction: Advertising and promotion, Consumer goods.
Contributor media restriction: {05BDAFE1-40DA-437E-AF14-5D64435B1565}, {05BDAFE1-40DA-437E-AF14-5D64435B1565}., Model Release: no

Ova balkanska država jedina uz SAD gradi posebnu vrstu nuklearnog reaktora

GREEN_300_listici_sredina

Financira ga upravo SAD

U Doiceștiju, regiji sjeverno od Bukurešta, tvornica sa šest ovih modula dobila je sredstva u iznosu do 254 milijuna eura. Taj pogon otvara više od 2000 novih radnih mjesta.

Rumunjska će biti prva zemlja osim SAD-a koja će imati tehnologiju malih modularnih nuklearnih reaktora (SMR).

Riječ je o relativno manjim reaktorima od običnih, a koji su dizajnirani tako da se sustavi mogu unaprijed sastaviti u tvornici. Osim toga SMR-ovi mogu proizvesti veliku količinu energije s niskim udjelom ugljika.

To je još uvijek nova tehnologija i uglavnom se koristi u pilot projektima. Međutim, nedavni napredak i utjecaj energetske krize potaknuli su interes i političku potporu nuklearnoj energiji diljem Europe.

Najnovija tehnologija

Rezultat je to partnerstva Rumunjske i SAD-a kroz projekt Phoenix, u kojemu bi reaktori trebali zamijeniti stare elektrane na ugljen.

Ranije ove godine, rumunjska vlada opisala je SMR kao “najnoviju, najsigurniju i najčišću nuklearnu tehnologiju”, javlja Euronews.

U Doiceștiju, regiji sjeverno od Bukurešta, tvornica sa šest ovih modula dobila je sredstva u iznosu do 254 milijuna eura. Taj pogon otvara više od 2000 radnih mjesta, ali i izbjegava proizvodnju od četiri milijuna tona ugljičnog dioksida godišnje.

Gradnja nuklearki

Osim toga, Rumunjska planira obučavati stručnjake za nuklearnu energiju iz cijele Europe na Politehničkom sveučilištu u Bukureštu. Tako žele osigurati što kvalitetniju radnu snagu u novom pogonu.

Posebni predsjednički izaslanik SAD-a za klimu John Kerry nedavno je posjetio sveučilište, a tom je prilikom prvi put najavio da će se u regiji graditi više mininuklearki.

“Danas sa zadovoljstvom objavljujem da su prva tri kvalificirana kandidata za Project Phoenix Češka, Poljska i Slovačka”, rekao je.

“Sve tri zemlje dobit će financijsku i tehničku potporu za studije izvedivosti SMR-a.”

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.