319273768_820555079234907_1501009840422926464_n

Ovo je novi stadion koji pluta na vodi: Mogao bi postati budućnost

GREEN_300_listici_sredina

Budućnost stadiona?

Ovo je potpuno eko stadion! Riječ je o građevini koja je pola stadion, pola brod, a napravljena je tako da pluta zahvaljujući obnovljivi izvorima energije, uz pomoć sunca i morske struje.

Ambicija arhitektonskog ureda Vincent Callebaut Architectures je transformirati ograničenja našeg vremena u priliku za izmišljanje nove ekologije sporta koja se temelji na kružnoj ekonomiji. Riječ je ekonomiji koja ima za cilj biti regenerativna, gdje se ništa ne gubi, ništa se ne stvara, i sve se reciklira. Dobro gospodarstvo je kad se otpad i zagađenje pretvaraju u resurse, a dugovi u solidarnost. Callebaut vjeruje da će postupno napuštanje fosilnih goriva u korist obnovljivih izvora energije potaknuti razvoj tehnologija oceanske energije i energije plime i oseke, kao i znanstvena istraživanja oko morske biomimikrije.

Tako su umjesto stalne izgradnje novih stadiona za svako novo Svjetsko prvenstvo i Olimpijske igre, Vincent Callebaut Architectures predložili izgradnju kulturnih i sportskih središta namijenjenih morskom nomadstvu zvanih Oceaniums. Pola stadion, pola brod, ova niskougljična građevina mogla bi ploviti zahvaljujući obnovljivim energijama korištenjem sunčevog zračenja i jačine prevladavajućih vjetrova, kao i hladnih oceanskih struja Labradora i tople Golfske struje. U ovoj nomadskoj viziji novih sportskih i kulturnih praksi, više nisu navijači ti koji idu na zastarjele stadione, već održivi i ekološki stadioni koji idu k navijačima.

Stadion od algi i otpada

Jedna od najimpresivnijih značajki Oceaniuma je njihova održivost. Dizajnirani su za napajanje obnovljivim izvorima energije kao što su solarni paneli i vjetroturbine. Također imaju zatvoreni sustav vode, što znači da mogu reciklirati i ponovno koristiti vlastitu vodu. Ovi oceanski stadioni bili bi u potpunosti izgrađeni od bioloških i recikliranih materijala kao što su čvrsto drvo, reciklirani aluminij, zelene alge i plastični otpad.

Stadioni su dizajnirani da budu estetski ugodni i da se besprijekorno stapaju s okolinom. Oblikovani su poput divovskih školjki, sa zakrivljenim, organskim oblikom koji podsjeća na prirodnu ljepotu oceana. Također imaju i jedinstvenu značajku koja se zove “bioklimatska koža“, koja je sloj biljaka i vegetacije koji prekriva vanjski dio stadiona. Ova obloga pomaže regulirati temperaturu unutar stadiona i osigurava prirodnu ventilaciju, a pomaže i u apsorpciji CO2 i proizvodnji kisika, čineći Oceanium pravom zelenom građevinom.

Utakmica na vodi

Arhitektonski gledano, organske geometrije ovih plutajućih stadiona inspirirane su biomorfizmom, a njihov životni ciklus ekosustava biomimikom. Oceaniums nalikuju koraljnim grebenima u procesu kalcifikacije, kosturima kitova koji filtriraju morsku vodu i bioluminiscentnim organizmima, te zajedno čine utočišta bioraznolikosti posvećena procvatu oceanske flore i faune.

Dobrobiti Oceaniumsa nadilaze njihov utjecaj na okoliš jer ovi stadioni također imaju potencijal pružiti jedinstveno i nezaboravno iskustvo za posjetitelje. Zamislite da gledate koncert ili sportski događaj na stadionu za koji imate dojam kao da pluta na vodi. Kombinacija zadivljujućeg eko dizajna i prekrasnog ambijenta učinila bi doista nezaboravno iskustvo.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.