RasAbuAboud04 (1)

Demontažni stadion izgrađen s transportnim kontejnerima dovršen je u Kataru

GREEN_300_listici_sredina

Prvi takav u povijesti Svjetskog nogometnog prvenstva

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Šareni brodski kontejneri i modularna čelična konstrukcija čine stadion 974, koji je Fenwick Iribarren Architects dovršio u Kataru uoči Svjetskog prvenstva u nogometu 2022.

Ranije poznat kao Ras Abu Aboud, mjesto za različita sportska događanja s 40.000 sjedećih mjesta u blizini luke u Dohi prvi je stadion u povijesti FIFA Svjetskog nogometnog prvenstva koji se može potpuno demontirati.

Stadion 974 dizajnirao je španjolski studio Fenwick Iribarren Architects s građevinskim inženjerima iz Schlaich Bergermann Partner i inženjerskim savjetnicima iz Hilson Moran. Njegova modularna struktura kombinira prenamijenjene brodske kontejnere i čeličnu konstrukciju čiji su dijelovi reciklirani.

Cilj je da se stadion nakon nogometnog prvenstva demontira i ponovo montira na novu lokaciju ili prenamijeni u niz manjih mjesta. Njegov modularni dizajn također je smanjio troškove izgradnje, vrijeme izgradnje i gubitak materijala, a organizatori su rekli da metode učinkovitosti osiguravaju smanjenje potrošnje vode za 40 posto u usporedbi s konvencionalnim razvojem stadiona.

Stadion 974 dobio je ime po broju brodskih kontejnera korištenih za njegovu izgradnju. Broj 974 također je međunarodni pozivni broj zemlje. Brodski kontejneri, od kojih su mnogi korišteni za prijevoz građevinskog materijala do mjesta događaja, služe kao homage katarskoj pomorskoj povijesti i industrijskoj baštini tog mjesta.

Dok čine dijelove eksterijera stadiona, neki od ovih čeličnih kontejnera sadrže stubišta, koncesijske tribine i kupaonice. Prema Vrhovnom odboru za FIFA Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. (SC), stadion 974 dizajnirao je Fenwick Iribarren Architects kako bi dobio certifikat od pet zvjezdica u Globalnom sustavu procjene održivosti (GSAS) za njegovu konstrukciju i dizajn. GSAS ocjenjuje zelenu gradnju i infrastrukturu diljem Bliskog istoka i sjeverne Afrike. Certifikacija je dostupna za projektiranje, izgradnju i rad građevine. Šest zvjezdica je najveća moguća ocjena.

Oblik stadiona i praznine između sjedala olakšavaju prirodnu ventilaciju, što znači da nije potrebno umjetno hlađenje. Tome doprinosi i blizina stadiona moru. SC se također nada da će projekt poslužiti kao “inovativni nacrt” za održiviji dizajn stadiona za buduće velike događaje. “Upečatljiv stadion 974 ponosan je simbol održivosti i inovacije”, rekao je predsjednik SC-a i inženjer Yasir Al Jamal. “Smatramo da je ovo inovativno mjesto mijenja igru za buduće domaćine mega-događaja”, dodao je glavni tajnik SC-a, Hassan Al Thawadi.

Prva utakmica na ovom stadionu održat će se 30. studenog. Ostali nedavno dovršeni stadioni za turnir uključuju stadion Al Thumama Ibrahima M Jaidaha i stadion Education City koji je također projektirao Fenwick Iribarren Architects. Stadion 974 jedini je stadion pozicioniran u blizini mora i ujedno će biti prvi stadion koji će ljubitelji nogometa vidjeti po dolasku u Katar, zbog svoje blizine međunarodnoj zračnoj luci Hamad.

PHOTOS BY: Fenwick Iribarren Architects / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.