2171_fp825262_edit

Do finala: Vatreni večeras igraju na posebnom stadionu

GREEN_300_listici_sredina

Najodrživiji do sad

Značajke održivosti s kojim se Katarani hvale je najsuvremeniji krov ovog stadiona, kao i sustav za učinkovitost vode.

Vatreni večeras idu po finale u jednom od najljepših stadiona na ovom svjetskom prvenstvu u Kataru. Dalićevi superjunaci protiv Argentine će igrati u Lusail Iconicu, najvećem stadionu ovog prvenstva s 86.250 sjedala! Osim što je jedan od najvećih u svijetu, Lusail Iconic gotovo u potpunosti je samoodrživ. Ocijenjen je s pet zvjezdica prema Globalnom sustavu procjene održivosti (GSAS), kojim upravlja Zaljevska organizacija za istraživanje i razvoj (GORD). Arhitektonski posao odradila je poznata tvrtka Foster+Partners.

Smješten je u novom gradu koji je nastao za vrijeme priprema za Svjetsko prvenstvo, a do kojeg će se Vatreni od Dohe voziti svega dvadesetak minuta. Stadion izgledom podsjeća na zdjelu koja predstavlja drevno bliskoistočno posuđe, ali i na jedra drevnog domaćeg plovila koje je lokalno stanovništvo koristilo za izlov školjki bisernica.

Značajke održivosti s kojim se Katarani hvale je najsuvremeniji krov ovog stadiona, kao i sustav za učinkovitost vode.
“Ovo priznanje od GORD-a važan je dio našeg putovanja na Svjetskom prvenstvu u nogometu”, rekao je Al Kuwari, ministar financija Katara. “Održivost je bila središnja točka naših planova od samog početka jer smo odlučni razviti dvorane koje će potaknuti lokalne zajednice ovdje u Kataru i nakon turnira. Vrlo smo ponosni što smo dobili ovu nagradu i zahvaljujemo se svima koji su sudjelovali u izgradnji stadiona Lusail, nevjerojatnog mjesta koje će ugostiti najveću međunarodnu nogometnu utakmicu na planetu“, dodao je Kuwari.

Osim sustava za učinkovitost vode, jedna od najznačajnijih značajki održivosti ovog stadiona je krov. Izgrađen je od PTFE-a, posebnog materijala koji stadion štiti od toplog vjetra i prašine. Dr. Yousef Alhorr, predsjednik GORD-a, rekao je da je ovaj stadion presedan u ekološkoj izvrsnosti. U potpunosti su, kako je rekao, provedena načela zelene gradnje.

PHOTOS BY: Fifa, Foster+Partners / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.