cosmo-wei-G7lG_4Uj2GI-unsplash

Plutajuća farma: Četrdeset krava na vodi daje mlijeko

GREEN_300_listici_sredina

Održiva poljoprivreda

Svaka krava ima svoju staju u zelenom vrtu, gdje se može slobodno kretati, a cijela je farma potpuno održiva.

Desetci krava smješteno je na plutajućoj farmi koja je trenutno usidrena u rotterdamskoj luci. Riječ je o staji na vodi koja bi trebala izdržati utjecaj klimatskih promjena, posebno poplava. Do ove je ideje došao jedan bračni par, Peter i Minke van Wingerden, nakon uragana Sandy u New Yorku.

Kamioni koji redovno dovoze svježe proizvode tada nisu mogli ući u grad, a stanovnici su, prema riječima Wingerdena, ostali bez svježe hrane u roku od nekoliko dana. Tada je ovaj par počeo istraživati rješenje za gradove koji su ovisni o dugim lancima opskrbe hranom, a pritom su osjetljivi na ekstremne vremenske uvjete koji se svakodnevno pogoršavaju zbog klimatskih promjena.

Odgovor je bila lokalna, klimatski prilagodljiva i energetski učinkovita plutajuća farma koja koristi tehnologiju za pružanje održive poljoprivrede malih razmjera. Jedan od nizozemskih gradova koji je najosjetljiviji na porast razine mora je Rotterdam. Zbog toga je 2019. godine dovršena izgradnja plutajuće farme koja sadrži staju, pod za stajsko gnojivo i pod za prikupljanje kišnice, a ima tri razine. Kao takva, gotovo u potpunosti je energetski samodostatna.

Električna energija proizvodi se iz solarnih panela, a svježa voda dobiva se iz integriranog sustava za prikupljanje i pročišćavanje kišnice. Krave se hrane travom s igrališta i golf terena u Rotterdamu te  otpadnom hranom poput ostataka krumpira, a njihov se izmet koristi kao gnojivo.

Prema navodima tvrtke koja je izgradila farmu, ondje se svake godine proizvede oko 320.000 litara sirovog mlijeka, koje se prodaje na lokalnoj i nacionalnoj razini. Iako svaka krava ima svoju staju u zelenom vrtu, gdje može slobodno lutati, zabilježeno je nekoliko nezgoda. Dvije su krave pale u lučki bazen, što je izazvalo kritike nizozemske Stranke za dobrobit životinja. Stranka je pozvala gradsko vijeće da farmi ukine dozvolu za rad u Rotterdamu, ali prijedlog nije prošao.

Unatoč ovom problemu, plutajuća farma je napredovala u posljednje tri godine, a početni broj mliječnih krava na brodu, 32, sada je narastao na oko 40, što je i maksimalan kapacitet staje. Peter i Minke van Wingerden planiraju proširiti svoj projekt na drugu plutajuću farmu za perad i uzgoj povrća. Plan je bio da se izgradi još prošle godine, no par je rekao da još nisu dobili potrebnu dozvolu od gradskih vlasti.
.

PHOTOS BY: Floating farm, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.