Best Time to See Blue Lake in New Zealand 2023 - When to See - Rove_me

Ovo je najbistrije jezero na svijetu. Možete li pogoditi gdje se nalazi?

GREEN_300_listici_sredina

Izgleda nestvarno

Novi Zeland je idealna destinacija za sve ljubitelje prirode. Jedna od izuzetnih prirodnih znamenitosti ove zemlje je Plavo jezero, koje se nalazi u Nacionalnom parku Nelson Lakes. Ovo relativno malo jezero službeno je najbistrije jezero na svijetu.

Rotomairewhenua, ili Plavo jezero, smješteno je duboko u Nacionalnom parku Nelson Lakes. Nije baš pristupačan jer je udaljen najmanje četiri dana hoda, ali oni koji do njega uspiju doći svjedoče njegovoj nestvarnoj ljepoti. Jezero je toliko plavo i čisto s vidljivošću između 70-80 metara da uistinu oduzima dah.

Godine 2011. znanstvenici s Nacionalnog instituta za istraživanje vode i atmosfere (NIWA) otkrili su da je Plavo jezero najčišća prirodna vodena masa na planetu. Kao što smo spomenuli, vidljivost jezera kreće se od 70 do 80 metara, a općenito vidljivost vode iznad 40 m smatra se iznimno bistrom. Plavo jezero nadmašilo je još jednu znamenitost poznatu po bistrini vode – izvore Te Waikoropupu u zaljevu Golden Bay, u kojem je vidljivost do 63 metra.

Bistrina Plavog jezera pripisuje se njegovom podzemnom prolazu iz susjednog ledenjačkog jezera Constance, koje filtrira gotovo sve čestice u vodi. Jezero se smatra svetim za lokalno stanovništvo Maori, koji ga naziva Rotomairewhenua. Rotomairewhenua, prevedeno na engleski, znači “zemlja mirnih voda”.

Smije li se plivati u Plavom jezeru?

Ne, nije dopušteno plivati u jezeru Rotomairewhenua. Kao što smo rekli, jezero se smatra svetim za Maore, pa je zbog toga dodirivanje vode Plavog jezera zabranjeno. Dakle, plivanje, pranje, uzimanje vode ili uranjanje bilo kakve opreme (poput GoPro kamere ili telefona) nije dopušteno.

Ograničenja su iznimno važna nakon otkrića dijatomskih algi poznatih kao ‘jezerski snijeg’ u nekim jezerima Nacionalnog parka Nelson 2021. godine. Alge se mogu širiti iz jednog jezera u drugo preko svega što je bilo u kontaktu s kontaminiranom vodom – na primjer, odjeće, čizme ili GoPro kamere. Kako bi zaštitio kristalno čistu vodu Plavog jezera, Odjel za zaštitu prirode zaposlio je upravitelja 2022. godine.

PHOTOS BY: Reddit; Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.