dva-oka-foto

Biokovo – Imotska jezera od iduće jeseni postaje geopark UNESCO-a

GREEN_300_listici_sredina

Dio svjetske mreže

Područje Geoparka Biokovo-Imotska jezera prostor je od iznimne kulturne baštine, bogatog povijesnog naslijeđa i prirodne vrijednosti koja obuhvaća veliku raznolikost staništa, vrsta biljaka i životinja, ali isto tako i geološku raznolikost zastupljenu u brojnim geološkim tvorevinama nastalim u različitim razdobljima prošlosti Zemlje. I zbog toga višegodišnji proces se privodi kraju, a Biokovo-Imotska jezera od iduće jeseni postaju geopark UNESCO-a.

Od iduće jeseni područje imotskih jezera i Parka prirode Biokovo trebalo bi postati dio UNESCO-ve mreže svjetskih geoparkova prenosi Večernji list. Na taj bi se način uspješno priveo kraju višegodišnji proces kojem je za cilj iskoristiti puni potencijal dinarskog krša. Kako je izjavila koordinatorica projekta Ivana Ćapin, a prenosi Večernji list, nakon terenske evaluacije koja je bila u rujnu prošle godine od strane UNESCO-va Vijeća svjetskih geoparkova dobili su određeni broj preporuka koje još treba ispuniti.

“Bili su tu stručnjaci koji su pregledali kompletnu dokumentaciju i sve obilježene staze za što smo dobili visoku ocjenu stručnjaka. No, nismo odmah postali UNESCO-v Geopark već smo dobili odgodu od maksimalno dvije godine u kojem roku moramo ispuniti preporuke”, izjavila je koordinatorica.

Kako tvrdi Ćapin, dio naznačenih preporuka već su primijenjene, dok su neke u fazi dovršavanja te kad se sve bude zadovoljeno, imotska jezera i PP Biokovo automatski ulaze u mrežu svjetskih geoparkova pod zaštitom UNESCO-a.

Koordinatorca projekta čija se ideja rodila još 2018. godine, istaknula je kako je plan do ljeta 2023. poslati finalno izvješće i time postati geopark koji će na taj način postati treći hrvatski park takve vrste nakon Parka prirode Papuk i viškog arhipelaga. “Geoparkovi traže da se radi na vidljivosti, pojavljivanju u medijima i promociji,  što mi moramo više raditi. Dobili smo preporuke da moramo imati edukacije s lokalnim stanovništvom i s uzrastima osnovnoškolske i srednjoškolske djece, kao i s turistima. Jedna od preporuka je izrada naše karte Geoparka, jedinstvene karte koju do sada nismo imali, a sada smo dovršili”, zaključuje Ćapin.

Biokovo

PHOTOS BY: Unsplash, gp-biokovoimotski.com / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.