Ovo je idealna platforma za sve kreativce i građane koji žele kupovati lokalno!

GREEN_300_listici_sredina

Uzajamna podrška i zabava

Imati zajednicu koja pruža podršku je nešto što svi trebamo, a udruga ArtiZanat čini baš to za sve male poduzetnike i kreativce koji se bore da nađu svoje mjesto na tržištu te omogućava svima ostalima da na jednom mjestu mogu pretražiti lokalne proizvode.

U svijetu koji je preopterećen masovnim industrijama, brzom modom i velikom količinom otpada, najbolji način za smanjiti svoj doprinos svemu tome je podržati lokalne obrtnike umjesto velikih brendova koji se bave masovnom proizvodnjom. Na taj način ćete podržati svoje sugrađane, možda i prijatelje, smanjiti ugljični otisak i doprinos globalnom onečišćenju, i na kraju dobiti proizvod koji je netko napravio svojim rukama, često kvalitetniji od onog koji je proizveden masovno. Bilo da ste osoba koja želi saznati gdje pronaći lokalne kreativce ili poduzetnik koji traži zajednicu s kojom može razmjenjivati iskustva i dobiti podršku u poslovanju, postoji udruga koja može pomoći svima.

Kako na našem području trenutno ne postoji zadovoljavajuća trajna platforma za predstavljanje radova, pokrenuta je udruga koja omogućava upravo to. ArtiZanat je udruga stvorena za lokalne kreativce. Sam naziv udruge su ovi kreativci odabrali kao onu koja ujedinjuje male obrtnike, rukotvorce, dizajnere, umjetnike i ostale slične stvaralačke djelatnosti. Neki od glavnih ciljeva udruge su umrežavanje kreativaca i stvaranje zajednice u kojoj se članovi međusobno podupiru, stvaranje prilika za pokazivanje i prodaju svojih radova građanstvu, edukacija kreativaca o poslovanju i građanstva o važnosti koju ovi zanati nose te ulozi koju mali proizvođači imaju u borbi protiv klimatskih promjena.

“Budući da smo na “jednom mjestu” uspjeli okupiti mnogo poduzetnih i inspirativnih ljudi, unatoč tome što naša udruga nije navršila niti godinu dana, sklopili smo par značajnih suradnji i polako, ali sigurno gradimo svoje aktivnosti i osmišljavamo nove. Tako smo organizirali već sedam sajmova, na mjesečnoj bazi održavamo sastanke i edukacije za članove, na društvenim mrežama promoviramo ručni rad te smo veoma zahvalni na suradnicima koji nam pomažu u postizanju ovih ciljeva, o kojima nešto više možete saznati na našoj web stranici.” govori nam Gita iz tima ArtiZanat.

Ništa od toga ne bi bilo moguće bez članova udruge kojih je trenutno 41. Ipak, i dalje se mnogo toga treba promijeniti prije nego li se vrati vjera u ručni rad i podrška lokalnoj proizvodnji. U udruzi govore kako bi za početak najveći korak naprijed bila organizacija zajedničkog prostora u Zagrebu koji bi služio za sve već navedene aktivnosti i kao odredište s dobro poznatom temom, na koje građani mogu uvijek računati. Zbog toga su, pored svih konkretnih ciljeva, trenutno najviše usmjereni prema tome.

Sajmovi i radionice za svakoga

Sajmovi koje organizira udruga su izložbeno-prodajnog karaktera i na njima uvijek netko od članova udruge organizira radionice na temelju svoje djelatnosti i time ju direktno približava posjetiteljima. Članovi, naravno, organiziraju radionice i neovisno o sajmovima, a polaznici kroz njih ostvaruju mnogo više od samog učenja nove vještine. Ovo je uvijek odlična prilika za nova poznanstva, opuštanje, pronalazak novog hobija ili vještine koja je dobra za naše mentalno zdravlje i upoznavanje iskusnog kreativca koji ima odgovore na mnoga početnička pitanja.

Osim radionica, udruga organizira edukacije i predavanja s temama poput; “Prodaja na Etsy platformi”, “Računovodstvo u paušalnom obrtu”, “Kako započeti svoj kreativni put?”, “Kako produljiti životni vijek svoje odjeće”, “O održivom poslovanju” i slično. Neke od njih su usmjerene prema članovima, a neke prema zainteresiranom građanstvu, što se očituje iz naslova.

“Organizacija ovakvih aktivnosti nije problem kada se one organiziraju unutar zajednice jer s porastom broja članova, raste i broj vještina kojima pojedini član može naučiti ostale. Takvim nadopunjavanjem smo stvorili nepresušno vrelo ideja i tema zahvaljujući kojem samo dodatno ojačavamo tu marljivu skupinu ljudi.”, objašnjava nam Gita.

Još jedna redovita mjesečna aktivnost u udruzi su sastanci za članove na kojima se svi međusobno upoznaju, sklapaju suradnje, dogovaraju grupne narudžbe i provode vrijeme družeći se sa kolegama.

Održiva strana udruge

Održivost je jedan od onih aspekata svake organizacije ili poslovanja na kojima se cijelo vrijeme treba aktivno raditi.

“Naša je udruga trenutno samoodrživa zahvaljujući svim članovima i suradnicima koji odlučuju podržati njezin rad, skupštini udruge koja se sastoji od četiri najaktivnije članice te svima koji se na bilo koji način odlučuju na podršku ove zajednice, bilo da se radilo o jednom “followu” na društvenim mrežama, posjetu radionice nekog od članova ili kupnjom na sajmu. U budućnosti se nadamo podršci od grada Zagreba, kako bismo organizirali jedan zajednički prostor za sve naše aktivnosti i radujemo se svakom novom članu, zainteresiranom posjetitelju na sajmu, radionici ili predavanju.”

Unutar udruge se održivo poslovanje podupire među članovima pa tako oni koji imaju više iskustva s time, dijele svoje savjete, objašnjavaju aktualnu terminologiju te ukazuju na važnost istraživanja podrijetla svakog materijala koji se koristi u izradi.

Prednosti članstva

Ako ste jedan od kreativaca koji bi volio biti dio ove udruge, postoje zaista razne prednosti. Osim što postajete dio zajednice koja si međusobno pomaže i daje savjete, imate priliku sudjelovati na raznim sajmovima i edukacijama koje udruga organizira po nižim cijenama.

Dobivate direktnu promociju na društvenim mrežama, upoznavanje drugih sličnih kreativaca i kolega, sklapanje suradnji, šanse za grupne narudžbe materijala kako bi se na njima uštedjelo, popusti kod suradnika udruge, uključivanje u Katalog kreativaca na web stranici udruge i još mnogo toga. Popis prednosti je zaista dug, a s porastom broja članova postaje samo još duži zahvaljujući različitim znanjima koja svatko ima.

Kako postati član udruge

Udruga je prvenstveno namijenjena kreativcima i onima koji ih na neki način žele podržati. Pod kreativce se ubrajaju rukotvorci, umjetnici, mali poduzetnici i obrtnici, dizajneri i slično. Iako bi prednosti mogli pronaći i oni koji se bave nečime iz hobija. Vrlo često takvi hobiji izrastu u posao s punim radnim vremenom, pa oni koji baš to žele, ovakva udruga im može izrazito pomoći u tom prijelazu.

“Cilj nam je i značajnu podršku pružiti ženskom poduzetništvu i poduzetništvu mladih, te pripadnicima ugroženih skupina koji bi se voljeli okušati u ovoj vrsti zanimanja. Stoga se nadamo budućim suradnjama s drugim udrugama koje su cijeli svoj rad posvetile ovim ciljevima i veselimo se aktivnostima koje ćemo u sklopu toga provoditi. Planiramo još neke radionice i sajmove, ali to zasad može ostati tajna, a sve zainteresirane pozivamo da nas prate na društvenim mrežama kako bi na vrijeme saznali novosti o našim aktivnostima”, rekla nam Gita za kraj.

PHOTOS BY: Artizanat / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.