cvijeće
cvijeće

Ovo je cvijeće koje štiti naš vrt od nametnika i bolesti, a uz to tjera i komarce

GREEN_300_listici_sredina

Predivno je

Ovo cvijeće je estetski odličan prizor, a uz to je i iznimno korisno za druge vrste iz vrta.

Cvijeće i biljke koje ćemo staviti u naš vrt obično biramo po estetici ili funkciji, odnosno primjeni u kućanstvu. No ako u svoj vrt ulažemo dosta truda i vremena, možda bismo trebali razmisliti i o sadnji vrsta koje štite naše usjeve i vrtove, savjetuju iz Agrokluba.

Takve biljke izlučuju tvari koje štite druge biljke od štetnika, smanjuju pojavu biljnih bolesti, ali i, primjerice, tjeraju dosadne komarce i druge štetne kukce. To čine zahvaljujući činjenici da izlučuju jake mirise koji miču insekte.

Kadifice

Kadifice su na prvom mjestu kao neizostavan dekor između povrća. Ova tradicionalna cvjetnica ne samo da ima lijepe cvjetove nego je izuzetno korisna. Čisti tlo od nematoda. Često se sije na površinama gdje će se uzgajati kupus i zaorava.

Sadi se pored kupusa, rajčice, mrkve, paprike, patlidžana, luka, jagoda, zelene salate. Pored nematoda, smanjuju populaciju lisnih ušiju, krumpirove zlatice, žičnjaka, svibanjskog hrušta, lukove muhe, mrmka, mrava. Svojim mirisom djeluje čak i kada je biljka suha.

Neven

Narančasti ili žuti cvjetovi nevena su nezaobilazni u vrtovima. Svojim mirisom tjera mnoštvo insekata, nematoda. U tlu spriječava rast gljivica koja uzrokuju bolesti. Sadi se pored krumpira, rajčice, kupusa, paprike, jagode. Privlači lisne uši, dok krumpirova zlatica ne podnosi njegov miris.

Lavanda

Dvojaku ulogu ima lavanda. Njen miris ne podnose lisne uši, mravi, puževi, ali privlači oprašivače. Izuzetno lijepo djeluje kombinacija s ružama kojima daje zaštitu. Gdje je posadimo bit će manje muha i komaraca.

Buhač

Buhač ili dalmatinska kamilica je prirodni insekticid. Osim kao biljka u vrtu, od njega se pripremaju prirodni insekticidi. Njegov miris odbija ličinke mnogih kukaca. Nije štetan za okoliš, a koristi se za pripremu tinkture koja kada se nakapa na krzno pasa i mačaka, štiti ih od krpelja i buha.

Dragoljub

Dekorativni dragoljub smanjuje populaciju lisnih i bijelih ušiju, krimpirove zlatice. Također, smanjuje pritisak plamenjače na rajčicu i krumpir. Izuzetno je dobar u voćnjacima. Njegovi su cvjetovi vrlo dekorativni i jestivi.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.