čudo afrika naslovna

Ovo čudo prirode možete vidjeti samo ako letite: Podvodni vodopad Mauricijusa prirodni je fenomen koji vas ostavlja bez daha

GREEN_300_listici_sredina

Predivna Zemlja

U Indijskom oceanu nalazi se vulkanski otok Mauricijus, a u njegovoj blizini "podvodni vodopad" koji je jedan od najčudesnijih prizora na Zemlji koji možete vidjeti iz zraka.

Otprilike 3218 km udaljen od istočne obale Afrike nalazi se lanac otoka, a najveći od njih poznat je kao Mauricijus, naseljen s više od 1,2 milijuna ljudi. Mauricijus je nastao vulkanskom erupcijom u Indijskom oceanu i dom je jedinstvene flore i faune, golemih koraljnih grebena i spektakularnog prizora: podvodnog vodopada. Iako biste možda pomislili da je “podvodni vodopad” nešto što je neizvedivo po svim zakonima fizike, postoji uvjerljivo objašnjenje iza ovog zadivljujućeg fenomena.

Zapravo,  podvodni slap na Mauricijusu uopće nije vodopad. Riječ je o prirodnoj optičkoj iluziji koju uzrokuje premještanje pijeska, a ako gledate fotografije iz zraka, po društvenim mrežama, lako je nasjesti na nju.

Najjednostavnije objašnjenje je da se na toj točki skupljaju morske struje  i potiskuju obalni pijesak i mulj s južnog kraja Mauricijusa u dubinu oceana, i to stvara “podvodni slap”.

Dubina ocena na mjestu “podvodnog slapa” je i do 4000 metara, najbolje vrijeme za promatranje ovog zapanjujućeg prizora je od rujna do prosinca, kada kiše neće predstavljati preveliki problem za vožnju helikopterom. Jer, ovaj se” vodopad” najbolje vidi iz ptičje perspektive.

Dobra je vijest da je potpuno sigurno plivati, pa čak i surfati ovim vodama.

No, ako vas ikad put nanese na ovaj čudesni vulkanski otok, i ne želite u helikopter, fenomen podvodnog vodopada možete vidjeti  iz Le Mornea Brabanta, koji je u UNESCO-ovoj svjetskoj baštini.

PHOTOS BY: Unsplash/Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.