A view of the Batagaika crater, as permafrost thaws causing a megaslump in the eroding landscape, in Russia's Sakha Republic in this still image from video taken July 11 or 12, 2023. Reuters TV via REUTERS

VIDEO Pogledajte spektakularnu snimku: Dron snimio ‘Vrata u podzemni svijet’

GREEN_300_listici_sredina

Sibirsko čudo prirode

Zemlja je prvi put počela tonuti 60-ih godina nakon što je okolna šuma iskrčena i permafrost se počeo topiti. Sada krater nastavlja rasti kako se materijal na dnu topi, a veći dio permafrosta koji se nalazi ispod postaje izložen zraku.

S porastom temperature pojavljuju se nove vrtače na području poznatom i kao “vrata u podzemni svijet”. Riječ je o sibirskom krateru Batagaika, smještenom oko 660 km sjeveroistočno od glavnog grada regije Jakutsk.

Istraživači su ranije izvijestili da se ova anomalija širi velikom brzinom, otkrivajući pritom i do 200.000 godina stare povijesne “klimatske zapise”. Vrtače su otkrile i brojne lešine, ali i prastare ostatke cijelih šuma.

Sada je Ruptly.tv spustio dron u srce anomalije, pokazujući iz prve ruke razmjere ovog fenomena.

POGLEDAJTE VIDEO:

Širi se 10 metara godišnje

Kako navodi Science Alert, depresija je dugačka otprilike jedan kilometar i duboka 100 metara. Pri tome, istraživanje iz 2016. godine sugerira da se anomalija širi u prosjeku 10 metara godišnje.

Zemlja je prvi put počela tonuti 60-ih godina nakon što je okolna šuma iskrčena i permafrost se počeo topiti. Sada krater nastavlja rasti kako se materijal na dnu topi, a veći dio permafrosta koji se nalazi ispod postaje izložen zraku.

Satelitska snimka

“Krater će vjerojatno pojesti cijelu padinu prije nego što stane”, rekla je geografkinja Mary Edwards sa Sveučilišta Southampton za NASA-in Earth Observatory.ž

Priprema za budućnost 

Ovo područje predstavlja opasnost za lokalno stanovništvo, a postoji i zabrinutost da će, kako se rupa bude širila, otkriti velike količine ugljika koje su ondje bile “zaključane” tisućama godina.

Nadalje, studija objavljena u veljači 2017. u časopisu Quaternary Research, pokazala je da bi slojevi izloženi krateru sada mogli otkriti 200.000 godina klimatskih podataka.

Ondje bi se mogli pronaći drevni uzorci peludi pa čak i ostatci izumrlih životinja.

Nadajmo se da bi nam mogućnost boljeg razumijevanja klimatskih promjena u prošlosti našeg planeta mogla pomoći da se bolje pripremimo za ono što tek dolazi, tvrde znanstvenici.

PHOTOS BY: Profimedia, Screenshot/YouTube, Guliverimage / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.