vrgada

Vrgada: Otok koji ima bor koji 10 godina prkosi fizici, Festival karijole, ‘pupak svijeta’…

GREEN_300_listici_sredina

Još uvijek nerazvikana oaza šarma

Otok je idealna destinacija za one željne odmora, ali i za turiste koji traže jednodnevni izlet. Ako nemate vlastiti brod, do njega možete doći organiziranim prijevozom koji svakodnevno u više termina putuje prema Vrgadi iz Pakoštana ili Biograda na Moru.

Već gotovo deset godina bor na otoku Vrgada, jedinom naseljenom otoku u pakoškom arhipelagu, prkosno stoji na rubu litice na tamošnjoj poznatoj crvenoj pješćanoj plaži Podbrizi.

Turisti koji obitavaju na području ovog šarmantnog otoka iz godine u godinu dolaze vidjeti je li još uvijek na mjestu, a na njihovu sreću se ovaj ‘leteći bor’ ne da, te odolijeva naletima jakog juga, utjecaju morske soli i ljudske noge koja je sve češće na ovom prilično pusto naseljenom otoku.

dav

Žitelji Vrgade kažu kako je već nekolicina borova sličnog ovome završila u moru zbog erozije tla te upozoravaju da treba biti oprezan prilikom šetnje u njegovoj okolini. No on je, čini se, korijenje pustio dosta snažno.

Jedan dućan, veliko srce

Vrgada je jedno od onih mjesta na kojima će vas, jednom kad uplovite u lučicu, dočekati pravi old school ‘odbor za doček’ – skupina lokalaca koji ćakulaju, pjevaju i druže se ispred jedinog dućana u mjestu.

Svaki korak na ovome otoku priča neku priču. Prepun je zanimljivih i inovativnih detalja.

Najučestalije prijevozno sredstvo je trokolica, a prilikom šetnje prilično uskim ulicama treba biti oprezan – neki ju voze kao da su na reliju.

Zanimljivo je da se u mjestu održava i Festival karijola, na kojem se, primjerice, biraju najljepša karijola i vještina upravljanja njome na poligonu.

Iako se radi o malenom mjestu, u njemu postoje čak tri crkve i sasvim dovoljno ugostiteljskih objekata. Ipak, ne očekujte tehnikalije poput bankomata ili mjesta za veći shopping.

Uzor u Grcima

Zanimljivo je da mjesto na jednom od mulića ima i svoj kamen omphalos, takozvani ‘pupak svijeta’. Brojni su antički narodi smatrali sebe središtem svijeta. U Delfima u Apolonovom hramu je ‘pupak svijeta’, smatralo se, bio u neobičnom čunjastom kamenu. I tako je i Vrgada dobila svoju interpretaciju pupka. Na mul ga je postavio lokalni umjetnik Domagoj Torić, stoji na stranici Skuti materini Vrgada.

More je na Vrgadi iznimno čisto. Najneobičnija plaža na otoku je već spomenuta Podbriga, koja je posebna po svojem crvenom pijesku. No možete se ‘baciti’ u more i u samome mjestu, a, ako ste brodom, na netaknutijim dijelovima otoka ćete pronaći i lijepe uvalice. Područje je gusto pošumljeno, pa je idealno za uvaliti se u hammock i uživati.

Mjesto se posljednjih godina počelo sve više turistički brendirati i kažu kako žele posjetiteljima pokazati kako nisu samo otok s lijepim plažama. Tako da su baš prije ovoga ljeta diljem mjesta postavljene table na kojima se može naučiti više o njegovoj povijesti.

Otok je idealna destinacija za one željne odmora, ali i za turiste koji traže jednodnevni izlet. Ako nemate vlastiti brod, do njega možete doći organiziranim prijevozom koji svakodnevno u više termina putuje prema Vrgadi iz Pakoštana ili Biograda na Moru.

PHOTOS BY: Green.hr, Skuti materini Vrgada / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.