cHERO-IMAGE_Pyxis_Ocean_Aug.2023

Ovo bi mogla biti budućnost na moru: Upravo su zaplovili prvi teretni brodovi na vjetar

GREEN_300_listici_sredina

Korak u prošlost, ali na moderniji način

Stručnjaci kažu da je energija vjetra obećavajuće područje za istraživanje, budući da brodarska industrija pokušava smanjiti procijenjenih 837 milijuna tona CO2 koje proizvodi svake godine.

Zaplovili su teretni brodovi na vjetar. Riječ je o grdosijama opremljenim ogromnim jedrima britanskog dizajna koja bi mogla biti budućnost pomorske industrije.
Jedra WindWings dizajnirana su tako da se smanji potrošnja goriva, a samim time i ugljični otisak.

Prema procjenama, pomorska je industrija odgovorna za gotovo 2,1 posto ukupnih globalnih emisija ugljičnog dioksida, stoga bi ovo otkriće tu industriju moglo učiniti zelenijom.

Prvo putovanje

Prvo putovanje broda Pyxis Ocean, od Kine do Brazila, pružit će prvi test WindWingsa u stvarnom svijetu – i priliku za procjenu može li povratak tradicionalnom načinu pokretanja brodova biti put naprijed za kretanje tereta na moru, prenosi BBC.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Kako bi bili izdržljivija, posebna jedra izrađena su od istog materijala kao i vjetroturbine. Kada je brod usidren u luci ona su zatvorena, a na moru su otvorena s punom širinom od čak 37,5 metara.

Na taj način, omogućavanjem brodu da ga nosi vjetar, umjesto da se oslanja isključivo na svoj motor, moglo bi na kraju smanjiti emisije teretnog broda za čak 30 posto.

‘Najsporiji projekt’

Jan Dieleman, predsjednik Cargill Ocean Transportationa, rekao je da je industrija na “putovanju ka dekarbonizaciji”. Ipak, priznao je da “nema srebrnog metka” – ali je rekao da ova tehnologija pokazuje koliko se brzo stvari mijenjaju.

Procijenjeno je da će Pyxis Oceanu trebati šest tjedana da stigne do odredišta – ali tehnologija koju koristi potječe iz nečeg što je mnogo brže.
Razvila ga je britanska tvrtka BAR Technologies, koja je nastala iz ekipe Sir Bena Ainslieja 2017. na America’s Cupu, natjecanju koje se ponekad naziva ‘Formulom 1 mora’.

“Ovo je jedan od najsporijih projekata koje smo radili, ali bez sumnje s najvećim utjecajem na planet”, rekao je za BBC njegov voditelj John Cooper – koji je nekoć radio za momčad Formule 1 McLaren.

Obećavajuće područje

Smatra da će ovo putovanje biti prekretnica za pomorstvo.

“Predviđam da će do 2025. polovica novoizgrađenih brodova biti naručena s pogonom na vjetar”, rekao je.

“Razlog zbog kojeg sam tako uvjeren je naša ušteda – jedna i pol tona goriva dnevno. Stavite četiri krila na brod, to je šest tona ušteđenog goriva, to je 20 tona ušteđenog CO2 – dnevno. brojke su ogromne”, dodao je Cooper.

Stručnjaci kažu da je energija vjetra obećavajuće područje za istraživanje, budući da brodarska industrija pokušava smanjiti procijenjenih 837 milijuna tona CO2 koje proizvodi svake godine.

 

 

PHOTOS BY: Cargill / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.