energije
energije

Do 2030. godine će se trećina energije dobivati iz vjetra i sunca

GREEN_300_listici_sredina

Ciljevi Pariškog sporazuma

'Prednost brze implementacije obnovljivih izvora energije je veća sigurnost i neovisnost o vanjskim izvorima, te dugoročno smanjenje cijena energije jer se radi o proizvodnoj tehnologiji - što više instalirate, to je jeftinije.'

Proizvodnja energije uz pomoć vjetra i solara će do 2030. godine, prema izvješću Rocky Mountain Institute (RMI), činiti više od trećine svjetske električne energije, javlja Euronews.

To ukazuje da se sektor energije može ostvariti promjene potrebne za postizanje globalnih ciljeva u borbi protiv klimatskih promjena.

Sultan al-Jaber, predsjednik sljedećeg UN-ovog summita o klimi, COP28, ranije ove godine zatražio je trostruko povećanje proizvodnje obnovljive energije do 2030. kako bi se smanjile emisije stakleničkih plinova i pomoglo u ostvarivanju ciljeva postavljenih u Pariškom sporazumu o klimi iz 2015. godine.

Eksponencijalni rast ovog sektora znači da se očekuje da će projekti vjetro i solarnih elektrana proizvoditi barem 33 posto globalne električne energije, što je porast sa sadašnjih oko 12 posto. To će dovesti do smanjenja proizvodnje električne energije iz fosilnih goriva i sniženja cijena električne energije, pokazalo je izvješće RMI.

Troškovi će padati

RMI, američka neprofitna organizacija koja se bavi čistom energijom, provela je istraživanje u suradnji s Bezos Earth Fundom, fondom vrijednim 10 milijardi dolara koji je osnovao vlasnik Amazona Jeff Bezos kako bi pomogao financirati rješenja za klimatske promjene.

Trošak solarnih elektrana, koje su već najjeftiniji oblik proizvodnje električne energije, past će na 20 dolara (17,80 eura) po megavat satu (MWh) s trenutnih oko 40 dolara (35,70 eura) po MWh, kako se bude postavljalo više projekata i povećavao njihov obujam.

“Prednost brze implementacije obnovljivih izvora energije je veća sigurnost i neovisnost o vanjskim izvorima, te dugoročno smanjenje cijena energije jer se radi o proizvodnoj tehnologiji – što više instalirate, to je jeftinije,” rekao je Kingsmill Bond, viši stručnjak u RMI.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.