Image: 419315977, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no

Ove godine znatno manje jabuka i krušaka: Cijene bi zato mogle biti puno veće

GREEN_300_listici_sredina

Najveći krivac su loši vremenski uvjeti

U Italiji su glavni krivac za to loši vremenski uvjeti. Prinos iznosi 187.000 tona, što je 63 posto manje nego prošle godine.

Ove će godina berba krušaka i jabuka biti slabija. Procjene su da će proizvodnja jabuka na području Europske unije biti 11,4 milijuna tona, dok se urod krušaka procjenjuje na 1,7 milijuna tona.

Konkretnije, u odnosu na prošlu godinu, to znači tri posto manje jabuka i čak 13 posto manje krušaka.

Riječ je o podatcima koji su objavljeni na kongresu Prognosfruit u Trentinu u Italiji, a prenosi Agroklub. Iz Nizozemske organizacije voćara (NFO), pak, navode da je berba jabuka u Europskoj uniji čak niža od prosjeka u posljednjih deset godina, dok je berba krušaka druga najmanja u proteklih deset godina.

Loše brojke

Na spomenutom kongresu razgovaralo se o proizvodnji i procjenama uroda po sorti jabuka i krušaka te zemlji članici EU. Primjerice, procijenjena proizvodnja Elstar jabuka u EU je 269.000 tona, što je 21 posto manje nego prošle godine, uglavnom zbog nižih procjena u Njemačkoj i Nizozemskoj.

Količina Jonagolda u EU procjenjuje se na 961.000 tona. U odnosu na prošlu godinu, to je devet posto manje kada je proizvodnja iznosila 1,1 milijun tona.
Zlatni Delišes ima procijenjenu proizvodnju od 2,2 milijuna tona. Berba ove sorte jabuka procjenjuje se na 12 posto više.

Krivac su loši vremenski uvjeti 

Proizvodnja Conference krušaka u EU procjenjuje se na 928.000 tona, što je više za osam posto. Za to su ponajviše zaslužne Španjolska, Belgija i Poljska, dok je na području Nizozemske i Italije proizvodnja manja.

U Italiji su glavni krivac za to loši vremenski uvjeti. Prinos iznosi 187.000 tona, što je 63 posto manje nego prošle godine.

Zbog ovakvih brojki posljedično su moguće i veće cijene.

PHOTOS BY: Profimedia, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.