pexels-sarah-chai-7263013

Drastično pada potrošnja voća i povrća: Umjesto pet porcija, pojedemo samo dvije i pol jabuke dnevno!

GREEN_300_listici_sredina

'Trošak nezdrave hrane dvostruko veći'

Iako bismo po preporuci WHO-a trebali unijeti puno više, dnevno se pojede oko 364 grama. Alarmantne podatke o padu potrošnje objavila je udruga Freshfel Europe koja je analizirala sve zemlje članice Europske unije.

Jedemo sve manje voća i povrća, pogotovo mladi koji su budući potrošači. Prosječna potrošnja voća i povrća u Europskoj uniji iznosila je 364 grama po osobi dnevno, pokazuje to izvješće udruge Freshfel Europe, koji su objavili pregled trendova po državama članicama.

Za ilustraciju, jedna neoguljena jabuka u prosjeku teži oko 170 grama, a navedenih 364 je tek nešto više od dvije jabuke, a brojka se odnosi i na voće i na povrće! To su problematični podatci, budući da je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučila 400 grama dnevno kao dovoljnu količinu.

Nutricionisti preporučuju tri do pet porcija voća dnevno, a porcija bi se najlakše opisala kao količina koja nam stane u šaku. Ističu pritom da bi dnevni unos voća, kao i povrća, trebao biti raznolik te da bi posebno trebalo prevladavati bobičasto voće. No, prema istraživanju Eurostata, samo 12% potrošača diljem EU-a dostiže svojih pet porcija dnevno, a alarmantnih 33 posto uopće ne jede voće i povrće svaki dan.

Oni koji jedu, najviše kupuju jabuke, naranče, banane, grožđe i breskve, a od povrća rajčicu, mrkvu, kupus, krastavac i papriku. Dobra je vijest da je među onima koji jedu voće i povrće, porastao trend potrošnje borovnica kao bobičastog voća.

Problem je novac? 

Kao problem udruga navodi kupovnu moć potroščaka, koji su pod pritiskom zbog vioskih računa i inflacije, što automatski mijenja i kupovne obrasce. Drugim riječima, od organskih i kvalitetnih proizvoda, sve se više ljudi prirodno okreće prema promocijama i akcijskim cijenama.

“Mnogi imaju osnovnu pogrešnu percepciju o cijenama voća i povrća na policama u trgovačkim centrima. Voće i povrće su najpristupačniji proizvodi i imaju neospornu zdravstvenu i ekološku vrijednost. Cijena i vrijednost svježih proizvoda su vrlo atraktivni u cjelokupnom asortimanu hrane”, izjavio je Philippe Binard, generalni povjerenik Freshfel Europe.

Dodao je da u usporedbi s ostalim kategorijama hrane, rast cijena voća i povrća niži od prosječne inflacije. Istaknuo je pritom da je trošak nezdrave prehrane dvostruko veći od ukupne tržišne vrijednosti hrane.

 

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.