Jedemo sve manje voća i povrća, pogotovo mladi koji su budući potrošači. Prosječna potrošnja voća i povrća u Europskoj uniji iznosila je 364 grama po osobi dnevno, pokazuje to izvješće udruge Freshfel Europe, koji su objavili pregled trendova po državama članicama.
Za ilustraciju, jedna neoguljena jabuka u prosjeku teži oko 170 grama, a navedenih 364 je tek nešto više od dvije jabuke, a brojka se odnosi i na voće i na povrće! To su problematični podatci, budući da je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučila 400 grama dnevno kao dovoljnu količinu.
Nutricionisti preporučuju tri do pet porcija voća dnevno, a porcija bi se najlakše opisala kao količina koja nam stane u šaku. Ističu pritom da bi dnevni unos voća, kao i povrća, trebao biti raznolik te da bi posebno trebalo prevladavati bobičasto voće. No, prema istraživanju Eurostata, samo 12% potrošača diljem EU-a dostiže svojih pet porcija dnevno, a alarmantnih 33 posto uopće ne jede voće i povrće svaki dan.
Oni koji jedu, najviše kupuju jabuke, naranče, banane, grožđe i breskve, a od povrća rajčicu, mrkvu, kupus, krastavac i papriku. Dobra je vijest da je među onima koji jedu voće i povrće, porastao trend potrošnje borovnica kao bobičastog voća.
Problem je novac?
Kao problem udruga navodi kupovnu moć potroščaka, koji su pod pritiskom zbog vioskih računa i inflacije, što automatski mijenja i kupovne obrasce. Drugim riječima, od organskih i kvalitetnih proizvoda, sve se više ljudi prirodno okreće prema promocijama i akcijskim cijenama.
“Mnogi imaju osnovnu pogrešnu percepciju o cijenama voća i povrća na policama u trgovačkim centrima. Voće i povrće su najpristupačniji proizvodi i imaju neospornu zdravstvenu i ekološku vrijednost. Cijena i vrijednost svježih proizvoda su vrlo atraktivni u cjelokupnom asortimanu hrane”, izjavio je Philippe Binard, generalni povjerenik Freshfel Europe.
Dodao je da u usporedbi s ostalim kategorijama hrane, rast cijena voća i povrća niži od prosječne inflacije. Istaknuo je pritom da je trošak nezdrave prehrane dvostruko veći od ukupne tržišne vrijednosti hrane.