Ovakve zelene zastave vijore se ispred 224 škole u Hrvatskoj: To znači da vam dijete ide na ‘zelenu nastavu’

GREEN_300_listici_sredina

Poseban program i status

Započela je nova školska godina. Na ulicama diljem Hrvatske izašlo je danas oko 445.800 učenika osnovnih i srednjih škola.

U školske je klupe po prvi put sjelo i oko 35.000 učenika, što je manje nego prošle godine kada smo imali 35.794 prvašića, ali i još manje nego prije dvije godine kada ih je bilo gotovo 37.000, pokazuju podatci Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO).

Neki od njih imat će priliku učiti u školama koje imaju poseban status Ekoškola u Hrvatskoj. Riječ je o onim odgojno-obrazovnim ustanovama koje su ispunile sve kriterije koje ovaj program podrazumijeva, a sve u svrhu zaštite okoliša.

Poseban je naglasak na pitanjima smanjivanja i zbrinjavanja otpada, racionalnog korištenja energije i vode i uređivanju školskog okoliša.

“Ekoškole su rastući fenomen koji potiče mlade ljude da se aktivno uključe u zaštitu okoliša lokalne sredine u kojoj žive. Djeca s aktivnostima započinju u učionici, angažiraju školu i na kraju potiču promjenu u čitavoj lokalnoj zajednici”, ističu iz udruge Lijepa Naša, nacionalnog koordinatora Ekoškola na našem području.

Generacije koje osjećaju prirodu 

Kroz ovaj program škole pokušavaju smanjiti svoj ugljični otisak, a djecu se od najranije dobi uči poštovati priroda.

“Naša zadaća je odgojiti mlade generacije osjetljivima na pitanja okoliša i osposobiti ih za donošenje odluka o razvitku društva u budućnosti”, kažu koordinatori.

Ovaj prestižni status u Hrvatskoj trenutno ima 317 odgojno-obrazovnih ustanova, od toga 85 dječjih vrtića, 183 osnovnih škola, šest škola za djecu s teškoćama u razvoju, 41 srednja škola i dva učenička doma te dvije visoko-obrazovne ustanove koje imaju poseban status FEE EcoCampus-a.

Stvarni i opipljivi rezultati

Kako bi dobile status Ekoškole, institucije moraju ispuniti nekoliko kriterija. Osim registracije, moraju izraditi i provesti sedam programskih koraka Ekoškole, prijaviti se za stjecanje statusa te nakon dvije godine obnoviti status Ekoškole. No, to nije tako jednostavno.

Drugim riječima, škola mora dokazati da je u provedbi programa, prema zacrtanim smjernicama otišla korak dalje, produbila i proširila rad na izabranim temama.

Sve te aktivnosti, ističu koordinatori, škola mora iscrpno dokumentirati na mrežnim stranicama programa.

“Ekoškole potiču djecu, učenike i mlade na rješavanje ekoloških problema na razini na kojoj mogu vidjeti stvarne i opipljive rezultate te ih tako uvjeriti da je svaka pozitivna aktivnost i svaki pokušaj rješavanja problema hvale vrijedan, te kako i oni sami uistinu mogu potaknuti promjene u društvu i rješavati probleme”, ističu.

 

PHOTOS BY: Ekoškola, Profimedia / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.