josue-michel-xCU7nCMNfI8-unsplash

Maslinovo ulje, žitarice, proizvodi s OPG-a: Varaždinski vrtići imaju najzdraviju prehranu u državi

GREEN_300_listici_sredina

Prvi u Hrvatskoj s certifikatom

Nema prženja na ulju, zobene ili heljdine kaše,bobičasto voće, priprema smoothieja, maslinovo ulje i još mnogo toga zdravog i kvalitetnog u prehrani naći ćete u varaždinskim vrtićima. Sada su za to dobili i cijenjeni certifikat i time postali prvi u državi s najzdravijom vrtićkom prehranom.

Ako se pitate gdje je najzdravija prehrana u hrvatskim vrtićima, odgovor je u Gradu Varaždinu, a za to im je sada stiglo i priznanje. Naime, u palači Patačić zamjeniku gradonačelnika Miroslavu Markoviću uručeni certifikat Healthy meal standard i priznanje Grad zdrave vrtićke prehrane kojim je Grad Varaždin zaokružio priču oko uvođenja i implementacije novog sustava zdrave prehrane u Dječjem vrtiću Varaždin.

Uključivanje lokalnih OPG-ovaca 

Certifikat Healthy meal standard zamjeniku gradonačelnika je uručio predstavnik certifikacijske kuće Bureau Veritas Croatia Vanja Kokanović, a priznanje Grad zdrave vrtićke prehrane dodijelili su predstavnici tvrtke RED FORK koja je implementirala i pratila uvođenje Healthy Meal Standard u Dječji vrtić Varaždin, Branimir Spajić i Diana Gluhak Spajić. “Promišljamo o budućnosti naše djece koja polaze Dječji vrtić Varaždin. Učimo ih da usvoje nove, zdrave prehrambene navike, da konzumiraju kvalitetne obroke, što dokazujemo i dobivenim certifikatom. Ovaj sustav će omogućiti da iz godine u godinu ciljano odabiremo poboljšanja za dječje vrtiće sukladno nacionalnim i međunarodnim smjernicama, od biranja kvalitetnijih namirnica do edukacije djelatnika i opremanja kuhinje“, rekao je zamjenik Miroslav Marković.

Napomenuo je kako će se u opskrbu namirnica nastojati što više uključiti lokalne OPG-ove s eko proizvodima. “To je put kojim se borimo protiv epidemija pretilosti i dijabetesa od rane mladosti. Jedna smo od najdebljih nacija u Europi i radimo na tome da djeca od početka steknu zdrave navike jer kasnije ih je teško ispravljati. Zidovi vrtića u koje također ulažemo, na kraju su ništa ako nemamo kuharice i osoblje koje se mora kontinuirano educirati da bi zadržali visoku razinu znanja u pripremi kvalitetne hrane i brige za naše mališane. Zahvaljujem se svima koji su sudjelovali u ovom velikom iskoraku za našu djecu i vjerujem da su i roditelji prepoznali dobrobiti svega što radimo“, kazao je.

Prvi u Hrvatskoj

Certifikacijska kuća Bureau Veritas Croatia već dvjesto godina radi stručno certificiranje i validaciju sustava kvalitete. “Prepoznati smo kao partner koji u ovom slučaju daje validaciju i konkretnu potvrdu da je sam sustav uveden kako treba. Healthy meal standard je stvarno vrijedan i mi stojimo iza toga. Varaždin je prvi u Hrvatskoj i nadamo se da će i u ostatku zemlje i vrtići, ali i škole i zdravstvene ustanove krenuti u tom smjeru“, rekao je Vanja Kokanović.

“Proces uvođenja zdrave prehrane nije bio jednostavan”

Da proces uvođenja zdrave prehrane nije bio nimalo lak, otkrila je ravnateljica Dječjeg vrtića Varaždin, ali je i dodala kako je vrijedilo svakog truda. “Rezultat toga je da danas dječica vraćaju prazne zdjelice nakon obroka, obroci su im ukusni, a kad su kod kuće svoje roditelje mole da im pripreme ono što su jeli neki dan u vrtiću. To je najbolja povratna informacija“, rekla je Jasenka Husnjak.

Objasnila je da su uvedene brojne nove namirnice, više se ne prži u ulju, djeca jedu zobene ili heljdine kaše, tijekom cijele godine jedu bobičasto voće, priprema im se smoothie, kolači više nisu kupovni nego su pripremljeni u vrtićkoj kuhinji, konzumira se maslinovo ulje, maslac umjesto margarina.

Što je Healthy meal standard zapravo?

Kako je otkrila Dijana Gluhak Spajić iz RED FORK-a, Healthy meal standard je zapravo jamstveni žig koji je zaštićen u Republici Hrvatskoj, a nakon toga je zaštićen i u cijeloj EU i Ujedinjenom Kraljevstvu. “To je međunarodna norma i prati od nabave, planiranja namirnica, administracije, troškova, do kuhinje, testiranja obroka, verifikacije gdje se kontrolira da li su obroci kako treba, testira se i prati da obrok bude siguran. U svim vrtićima svaki dan pratimo serviranje, što znači da kuhar svaki dan verificira svako jelo koje izlazi iz vrtića“, zaključuje Gluhak Spajić.

PHOTOS BY: Grad Varaždin, Pexeles, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.