gatis-marcinkevics-a5uptAdUmjE-unsplash

Ovaj startup mogao bi ‘promijeniti igru’: Osmislili su stroj koji morsku vodu pretvara u pitku bez ugljičnog otiska

GREEN_300_listici_sredina

Genijalna ideja

Očekuje se da će se, ako se ostvare najgora predviđanja klimatskih promjena, sve više dijelova svijeta oslanjati na desaliniziranu vodu,.

Novi izum kanadskog startupa mogao bi dekarbonizirati cijelu industriju desalinizacije, koristeći samo energiju iz mora za pretvaranje morske vode u vodu za piće.

Naime, 300 milijuna ljudi oslanja se na morsku vodu iz globalne industrije od 21.000 postrojenja za desalinizaciju, od kojih gotovo sva koriste fosilna goriva za dovršetak energetski intenzivnog procesa termodesalinizacije ili reverzne osmoze—dvije metode koje morsku vodu mogu pretvoriti u čistu vodu u velikim razmjerima .

Startup Oneka, međutim, koristi modularne strojeve koji se pričvršćuju na morsko dno poput plutača i tako pretvaraju kinetičku energiju valova u mehaničku energiju koja pokreće reverznu osmozu i stvara gotovo 50.000 litara pitke vode dnevno s najvećim komercijalno dostupnim modulom.

Testirali ‘plutače’ u teškim uvjetima

Oneka predstavlja niz prednosti u odnosu na kopnena postrojenja za desalinizaciju. Prvi je da ne zauzima prostor na kopnu, što je posebno važno za otočne države.

Drugi je da njihovi moduli ne emitiraju stakleničke plinove. Treći je povezan s nedostatkom tehnologije desalinizacije kakva trenutno postoji.

Naime, neovisno o tome koristili se toplinski proces ili reverzna osmoza, desalinizacija morske vode stvara otpadni proizvod visoko slane vode ili soli. Ako se pusti ili iscuri natrag u ocean, može otrovati nekoliko hektara morskog života.

No, Onekina tehnologija miješa fiziološku otopinu s tri četvrtine ukupne morske vode u jednom danu, puštajući je natrag u ocean sa samo 25 % većim udjelom soli nego prije.

Testirali su svoje desalinizatore plutača u teškim vremenskim uvjetima s valovima od 6 metara i otkrili da dobro rade. Ovi prvi moduli već su prodani zajednicama u Čileu, jednom od najsušnijih dijelova svijeta.

PHOTOS BY: Unsplash, Oneka Technologies / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.