Die Trinkbrunnen von Wiener Wasser hören ab sofort auf den Namen Brunnhilde

Ovako to rade europske prijestolnice: Besplatna pitka voda, vodena igrališta i centri za rashlađivanje

GREEN_300_listici_sredina

Jedna šuma hladi kao 25 milijuna klima!

Grad Beč provodi niz mjera kojima želi sniziti temperature u gradu kao i pomoći građanima da se lakše nose s vrućinama. Putem posebne telefonske linije građani mogu dobiti savjete kako bi nakon izlaganja vrućini prepoznali simptome dehidracije ili sunčanice i saznali trebaju li se obratiti liječniku.

Visoke temperature i sve češći toplinski valovi mogu se negativno odraziti na zdravstveno stanje građana, a pritom je od velike važnosti od vrućina zaštititi ranjive skupine poput starijih osoba i djece. Grad Beč stoga provodi brojne mjere kojima želi sniziti visoke temperature u gradu kao i pomoći građanima da se lakše nose s vrućinama.

Uz bečke gradske bazene i javna kupališta utočište od vreline gradskog asfalta nude i gradska šuma, parkovi i vrtovi. Austrijska prijestolnica posebnom kampanjom želi skrenuti pozornost na činjenicu da zelene površine pružaju zaštitu od vrućina.

Jedna šuma = 23 milijuna klima

Tako, primjerice, jedno od najvažnijih rekreacijskih područja u gradu Bečka šuma ima jednak učinak hlađenja kao 23 milijuna klima-uređaja. Bez tog prirodnog učinka hlađenja temperatura u gradu bila bi u prosjeku viša za 6 °C. Rashlađivanje je također zajamčeno u jednom od preko 1000 parkova. U užem gradskom području kontinuirano se uređuju parkovi i sade nova stabla. Osim toga u bečkim parkovima postoji dvanaest vodenih igrališta i više od 100 vodenih atrakcija za djecu svih uzrasta.

Besplatan pristup svježoj i hladnoj pitkoj vodi diljem austrijske metropole osiguran je zahvaljujući preko 1300 javnih česmi. Kako bi se građani i turisti mogli nakratko rashladiti, u javnim parkovima i drugim gradskim područjima postavljeni su i raspršivači koji ispuštaju vodenu maglicu.

Sadnja stabala

Grad Beč provodi i pilot-projekt u sklopu kojega su otvorena dva centra za rashlađivanje u kojima se građani mogu besplatno odmoriti na nekoliko sati i okrijepiti hladnim napitkom. Grad uz to ulaže u brojne projekte ozelenjivanja, sadnje stabala i uklanjanja asfaltiranih površina u ulicama i na trgovima, a investirat će ukupno 100 milijuna eura kako bi javni prostor prilagodio klimatskim promjenama. Pritom je naglasak stavljen na gusto izgrađene četvrti koje su najtoplije ljeti.

Građani mogu vrlo jednostavno i brzo pronaći sve mogućnosti za rashlađivanje na digitalnoj karti grada u aplikaciji Grada Beča i na njegovoj web stranici. U Beču postoji i posebna telefonska linija putem koje građani 24 sata dnevno mogu dobiti savjete i više informacija u vezi sa simptomima koji se javljaju uslijed izlaganja vrućini.

U razgovoru sa stručnjacima mogu, na primjer, doznati kako razlikovati dehidraciju od drugih stanja poput sunčanice i u kojim se slučajevima trebaju obratiti liječniku, a također mogu saznati gdje se i kako mogu rashladiti.

PHOTOS BY: press, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

No results found.

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.